Inspirerende lezing op Loevestein

Gepubliceerd op 7 november 2023 om 13:56

Onafhankelijkheid in West-Papoea door Julia Jouwe

Slot Loevestein organiseert in het jaar 2023 een boeiende lezingenreeks die aansluit op de tentoonstelling "Monddood - Politiek gevangen." Op zondag 19 november zal Julia Jouwe, journalist, activist en community builder, een inspirerende lezing geven over de situatie in West-Papoea.

Het verhaal dat tijdens deze lezing wordt verteld, staat in nauwe relatie tot Filep Karma, een deelnemer aan een vreedzame ceremonie in de provincie Papoea, Indonesië. Tijdens deze historische gebeurtenis werd de Morgenster-vlag, symbool van een onafhankelijk Papoea, met trots gehesen. Echter, de politie greep in, arresteerde Karma en veroordeelde hem tot een onrechtvaardige gevangenisstraf van 15 jaar.Filep Karma is een van de geportretteerde gevangenen in de expositie ‘Monddood’.

JULIA JOUWE

Deze gebeurtenissen zijn verweven met Julia's eigen levensverhaal. Ze heeft roots in West-Papoea, een van de meest gemilitariseerde gebieden ter wereld. Haar grootvader, Nicolaas Jouwe, is de ontwerper van de Morgenster-vlag.

Julia zal tijdens haar lezing dieper ingaan op de situatie in West-Papoea. Bewoners van dit gebied zijn soms bereid hun leven op het spel te zetten in plaats van toe te geven aan de Indonesische bezetting. Het hijsen van de Papoea-vlag kan leiden tot vijftien jaar gevangenisstraf, en buitenlandse journalisten worden geweerd. Julia zal tijdens haar lezing de complexe problematiek ontrafelen, inclusief de rol van de media,en de politieke- en militaire strategieën die worden ingezet om de situatie aldaar te verbergen. Ondanks dat Papoea sinds 1962 onderdeel is van Indonesië, blijft de strijd voor onafhankelijkheid onverminderd doorgaan.

De lezing van Julia Jouwe biedt inzicht in de geschiedenis van West-Papoea.Ze streeft er als spreker naar om meer bewustzijn te creëren over de situatie in Papoea en een dialoog aan te gaan met het publiek. Ze zal voldoende context bieden om bezoekers zonder voorkennis mee te nemen in het verhaal.

PRAKTISCH

De inloop is vanaf 14:00 uur, de lezing van 14:30 uur tot 15:15 uur, gevolgd door een vragenronde. De lezing is gratis, maar een geldig toegangsbewijs voor het museum is nodig. Museumkaarten en abonnementen zijn geldig.Voor meer informatie en reserveringen, bezoek de website: www.slotloevestein.nl/agenda/lezing-belang-van-onafhankelijkheid/

foto: Mike Bink