Gorinchem Verwelkomt Sint-Nikolaas in Stijl Ondanks Regenachtig weer

Gepubliceerd op 20 november 2023 om 12:01

Al bijna een week lang is Gorinchem vervuld van de magie van Sint-Nikolaas.Onze prachtige Vestingstad werd voor 2023 uitgekozen om de goedheiligman te verwelkomen, en de aankomst werd zelfs nationaal uitgezonden op de Nederlandse televisie. De voorbereidingen om Sinterklaas op zijn best te ontvangen vergden diverse maatregelen, waarvan sommige wellicht niet bij iedereen in de smaak vielen. 

Toch is het gelukt, en Gorinchem mag terecht trots zijn op de perfecte organisatie van dit bijzondere evenement.

Hoewel aanvankelijk niet zeker was of de Sint zou aanmeren in Gorinchem, kwam het verlossende moment toen de stoomboot uiteindelijk aanmeerde bij de steiger van Riveer Buiten de Waterpoort. Aangetrokken door het luide gezang van de Zangwerkplaats o.l.v. Helga Buitelaar.  Een beetje spanning ontstond toen enkele Pieten nog terug moesten varen omdat alle cadeautjes nog in Slot Loevestein lagen, maar gelukkig kwam alles op tijd op zijn plek.

Burgemeester Reinie Melissant en kinderburgemeester Cato de Lange ontvingen de Sint hartelijk, zij het onder een paraplu vanwege de regen die vrijwel de hele dag aanhield. De opkomst van de verwachte 20.000 bezoekers van buiten Gorinchem bleef enigszins onzeker door het weer.

Desalniettemin waren de straten gevuld met enthousiaste mensen toen Sinterklaas te paard een route aflegde via Molenstraat, Gasthuisstraat, Kruisstraat en Achter de Kerk naar de Groenmarkt, waar een grote tent klaarstond. Onderweg werden enkele tussenstops gemaakt waar lokale verenigingen optraden voor Sinterklaas en zijn Pieten. Opmerkelijk in de optocht was de door paarden getrokken stoombrandspuit van Gorinchem, die ook deelnam aan het festijn.

Op de Groenmarkt werd het programma afgesloten en eindigde de televisie-uitzending van NTR. Maar niet voordat Sinterklaas beloofde dat vanavond de schoentjes mochten worden gezet, en dat belooft altijd een magische avond te worden!

Beelden: NTR