Tentoonstelling "Komt een mens bij de dokter" benadrukt belang van inclusieve zorg

Gepubliceerd op 20 maart 2024 om 18:00

Gezondheid omvat een breed spectrum, waarbij goede zorg begint met begrip voor diversiteit. De tentoonstelling "Komt een mens bij de dokter", gerealiseerd door Stichting OpenMind in samenwerking met de Alliantie Gezondheidszorg op Maat, werpt licht op verhalen die dit belang onderstrepen.

De reizende buitententoonstelling toont 19 portretten en ervaringsverhalen van zowel patiënten als zorgverleners over inclusieve zorg. Voorbeelden uit de tentoonstelling illustreren hoe verschillen in gender, seksualiteit en ervaringen de gezondheidsrisico's beïnvloeden. Zo ervaren vrouwen hartinfarcten anders dan mannen, worstelen mannen met depressie vaak met het vragen om hulp, en worden vrouwen met ADHD of autisme regelmatig over het hoofd gezien..

Het delen van persoonlijke informatie met zorgverleners blijkt cruciaal voor passende zorg, maar in de praktijk is dit nog niet altijd vanzelfsprekend. Deze tentoonstelling benadrukt dan ook de noodzaak van meer inclusieve en gevoelige zorgpraktijken.

In de tentoonstelling zie en lees je verhalen uit de spreekkamer. Verhalen van mensen die door schaamte, onwetendheid en verkeerde aannames lang niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben. Je ontmoet mensen die, hoe verschillend ze ook zijn, één ding met elkaar gemeen hebben: ze zoeken naar passende zorg.

Op woensdag 20 maart kreeg de buitententoonstelling een plaats aan Buiten de Waterpoort in Gorinchem. Wethouder Eva Dansen onthulde, met enige tegenwerking van het doek, samen met Jesse Schurink, de eerste grote foto.

Meer weten?

eigen foto: Openmind