Gorinchem ontvangt 8 miljoen voor nieuwe Lingebrug

Gepubliceerd op 19 november 2022 om 08:59

Afgelopen zomer heeft de gemeente Gorinchem een bijdrage van 8 miljoen euro gevraagd aan het Rijk. Dit bedrag is definitief toegekend. Deze zogenaamde versnellingssubsidie is bedoeld voor een nieuwe brug over de Linge. De brug moet de nieuwe wijk aan de Arkelsedijk ontsluiten en de oost-west verbinding voor fietsers verbeteren.

De geplande brug verbindt de Spijksedijk met de Arkelsedijk en is bestemd voor autoverkeer, fietsers en voetgangers. Door de realisatie van de brug worden de nieuwbouwwoningen aan de Arkelsedijk in de Lingewijk beter bereikbaar. Zo wordt de rotonde Eike’s niet zwaarder belast. Daarnaast vormt de nieuwe brug één van de twee ontbrekende schakels op de oost-west verbinding voor fietsers in Gorinchem.

Transformatie Lingeoevers

De ontwikkeling van de Arkelsedijk past binnen het ontwikkelingsplan Vleugels van de Stad. Het gebied aan de Lingeoevers wordt volgens dat plan de komende jaren getransformeerd tot een gebied met een stedelijke invulling en uitstraling. Dit gebeurt door woningen toe te voegen aan een gebied, waar nu vooral bedrijven zijn gevestigd. Daarnaast worden voorzieningen ontwikkeld en is er meer ruimte voor groen en recreëren. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijke mix voor wonen en werken. 

Start aanleg

Met de toekenning van de subsidie kan de volgende stap worden gezet. Naar verwachting wordt het ontwerp voor de brug in de loop van het volgend jaar uitgewerkt. In 2024 wordt vervolgens gestart met de aanleg van de brug.

Rijksbijdrage

De bijdrage die Gorinchem ontvangt valt binnen de versnellingsafspraken tussen het Rijk en lokale overheden. Het doel van deze afspraken is om de woningbouw een impuls te geven door te zorgen voor een goede infrastructuur en bereikbaarheid. Het kabinet heeft in totaal 7,5 miljard euro beschikbaar gesteld om deze doelstelling te bereiken.


«   »