Glasvezel voor heel de stad

Gepubliceerd op 26 januari 2023 om 10:07

Gorinchem krijgt glasvezel door heel de stad. Het bedrijf E-fiber start vanaf 30 mei met de aanleg. Naar verwachting zijn de werkzaamheden binnen twee jaar (medio 2024) afgerond en is iedereen die dat wil aangesloten.

Aanleg in stappen

Gorinchem wordt stap voor stap aangesloten op het glasvezelnetwerk. De wijken zijn eerst aan de beurt. Daarna volgen de bedrijventerreinen en de woningen in de buitengebieden. Als uw gebied aan de beurt is, krijgt u van E-Fiber bericht over de planning, de werkzaamheden, het aanlegproces en de providers en abonnementen. Ook zijn er informatiebijeenkomsten en webinars waar u uw vragen kunt stellen.

De meeste werkzaamheden voor de aanleg van het netwerk zijn buitenshuis. Denk dan aan graafwerkzaamheden in de straat. De wegwerkzaamheden en stremmingen vindt u op de kaart Overzicht werk aan de weg gemeente Gorinchem. Klik na het openen op 'gebied' en type daarna 'gemeente Gorinchem' in de zoekbalk.

De installatie van de glasvezelaansluiting vindt wel binnen plaats. Als u deze aansluiting wilt, moet u thuis zijn voor de installatie. Hiervoor wordt met u een afspraak gemaakt.

Open netwerk

E-Fiber legt een open netwerk aan. Dat betekent dat in principe elke provider zijn diensten kan aanbieden over het netwerk. Niet elke provider doet dat. Op de website van E-fiber vindt u via welke provider u een abonnement kunt afsluiten. Als gemeente hebben wij geen invloed op de tarieven en welke providers er worden aangesloten.

Gratis aansluiting

Iedereen die dat wil, krijgt een gratis aansluiting op het glasvezelnetwerk als hij/zij een abonnement bestelt bij een glasvezelprovider die op het E-Fiber netwerk diensten levert. Pas bij het afsluiten van een abonnement gaat u betalen.

Geen glasvezelaansluiting

Een glasvezelaansluiting is natuurlijk geen verplichting. Het is naast de kabel die al in de grond ligt, een extra optie voor tv, internet en bellen. Als u geen glasvezelaansluiting wilt, hoeft u ook niets te doen. Uw bestaande aansluiting blijft gewoon werken en u hoeft ook niet over te stappen naar een andere provider.

Wilt u op een later moment toch een aansluiting op het glasvezelnetwerk? Dan worden hier kosten voor berekend, omdat de aansluiting naar uw huis nog gelegd moet worden.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en de planning op de website van E- Fiber. Heeft u vragen over de werkzaamheden en afgesloten wegen? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente via glasvezel@gorinchem.nl.