Nationale Holocaust herdenking

Gepubliceerd op 30 januari 2023 om 09:01

Op zondag 29 januari werd er bij het Joods monument een herdenking gehouden worden voor de slachtoffers van de holocaust. Hierbij waren o.a. toespraken zijn van Burgemeester Reinie Melissant-Briene, Rabbijn Tal van Kekem namens de Joodse gemeenschap, Paulus van Zee namens COC Rotterdam, Barbara Kneapen en Tim van Deursen namens de gemeenschap met een beperking spraken.

Daarna was er een moment van stilte. Na het moment van stilte werden kransen, bloemen en stenen neergelegd bij het monument. De herdenking werd begeleid worden door Michel den Uijl met muzikale ondersteuning van Helga Buitelaar.

“Tussen 1933 en 1945 zijn naar schatting 6 miljoen Joden, honderdduizenden Sinti en Roma, homoseksuelen, gehandicapten, Jehova's Getuigen en andere vervolgden omgebracht door de nazi’s. Van alle concentratie- en vernietigingskampen werden in Auschwitz de meeste mensen vermoord. Auschwitz is daardoor uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. Auschwitz is op 27 januari 1945 bevrijd door het Rode leger. Daarom herdenken wij deze periode alle slachtoffers en in het bijzonder de slachtoffers uit Gorinchem.” laten de nieuwe initiatiefnemers van de Holocaust herdenking Gorinchem weten.

Voorheen organiseerde de regionale groep van Christenen voor Israël de herdenking. Door een tekort aan vrijwilligers, lukt het deze groep voor de tweede jaar niet om de holocaust herdenking Gorinchem te organiseren. Inmiddels hebben andere initiatiefnemers besloten de herdenking te organiseren. Daarbij is gekozen om niet alleen de Joodse slachtoffers te herdenken, maar alle slachtoffers van de holocaust. Hierdoor is de herdenking ook toegankelijk voor andere groepen. 

Video volgt

Video en foto's: GP-buro


«   »