Noodgreep afvalsector: milieustraten openen deuren voor illegale lachgascilinders

Gepubliceerd op 9 september 2023 om 12:09

Vanaf 1 september 2023 zijn alle milieustraten in Nederland bereid gebruikte illegale lachgascilinders in te nemen. Ook op onze milieustraten kunt u lachgascilinders gratis inleveren. De cilinders worden vanaf januari dit jaar veel aangetroffen in de openbare ruimte en in het restafval.

Door ontploffingen in inzamelwagens en afvalverbrandingsinstallaties zorgen zij voor grote schade en serieuze veiligheidsrisico’s voor inwoners, medewerkers en materieel. Installaties raken beschadigd, moeten worden stilgelegd en gerepareerd.

Volgens de branchevereniging NVRD en Vereniging Afvalbedrijven is de situatie onhoudbaar: “Vanuit het Rijk komt geen oplossing, nu nemen we het heft in eigen hand.” Officieel mogen milieustraten geen illegale cilinders innemen, omdat deze vanaf 1 januari 2023 onder de Opiumwet vallen. Het gebruiken én afvoeren ervan is in ons land dus verboden.

Daarom heeft de afvalbranche besloten om lachgascilinders als noodoplossing gratis aan te nemen op alle milieustraten in Nederland. Met deze noodgreep hoopt de branche dat er minder cilinders in de openbare ruimte en het restafval terechtkomen. 

Ook overige drukhouders zoals gasflessen, gasbussen en spuitlijmtanks kunnen ontploffen in onze inzamelwagens of in de verbrandingsoven. Breng deze dus altijd naar de milieustraat en gooi deze nooit op straat of bij het restafval.