Met de milieupas drie keer per jaar gratis grofvuil brengen bij milieustraten Waardlanden

Gepubliceerd op 20 november 2023 om 10:28

Vanaf 1 december 2023 zijn inwoners van harte welkom op de milieustraten van Waardlanden mét een milieupas. In 2024 kunnen inwoners van Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden drie keer per jaar gratis grof tuinafval, puin, schoon hout, geïmpregneerd hout, gips/cellenbeton, bitumen (dakleer) en grof huishoudelijk afval bij een milieustraat van Waardlanden brengen. 

Na drie keer moeten ze hiervoor betalen. Alle andere afval-en grondstoffen kunnen zij gratis blijven brengen. Inwoners van Vijfheerenlanden hebben ook de milieupas nodig voor toegang, maar hoeven voor geen enkele afval- of grondstofsoort apart te betalen. Deze gemeente neemt later een besluit over de invoering van tarieven.

Bewust omgaan met afval- en grondstoffen

De meeste afval- en grondstoffen kunnen nog heel goed worden hergebruikt. Spullen die nog goed zijn kunt u weggeven, verkopen of naar de kringloop brengen. Is het kapot dan kunt u het laten repareren bij een
werkplaats of repaircafé. Ook kunt u uw oude of kapotte apparaat inleveren of laten meenemen door de leverancier van uw nieuwe apparaat.
U zorgt voor minder grofvuil door spullen, die uit meerdere materialen bestaan, thuis uit elkaar te halen en gescheiden in te leveren bij de milieustraat. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte stoel van hard kunststof met metalen poten. Veel materialen kunt u onbeperkt gratis aanbieden, als u deze gescheiden naar de milieustraat brengt. Neem wel altijd uw milieupas mee. Want zonder milieupas kunt u na 1 december 2023 de milieustraten van Waardlanden niet meer bezoeken.

Ook milieupas voor inwoners buitengebied

Omdat inwoners na 1 december 2023 de milieustraten van Waardlanden niet meer kunnen bezoeken zonder milieupas, sturen we deze week ook een milieupas naar inwoners van het buitengebied en aan de rand van de
gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden.
Inwoners van Asperen, Herwijnen, Heukelum, Spijk en Vuren ontvangen deze week van Avri meer informatie over hoe zij met de Avri-pas de milieustraat van Waardlanden kunnen bezoeken.

De vervuiler betaalt

Grofvuil is huishoudelijk afval dat te groot of te zwaar is voor de restafvalcontainer. Zoals een afgedankt matras, een kapotte stoel en tafel. Vaak wordt grofvuil tegen hoge kosten verbrand. Hierdoor gaan nog veel
herbruikbare grondstoffen verloren. Dat is niet alleen erg duur, maar ook slecht voor het milieu.
U kunt grofvuil zelf wegbrengen naar een milieustraat van Waardlanden of thuis laten ophalen. Vanaf 1 januari 2024 geldt hiervoor een tarief. De gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden voeren deze tarieven in om de kosten voor afvalverwerking beheersbaar te houden en eerlijker te verdelen. Het zorgt ervoor dat de ‘vervuiler betaalt’. U betaalt dus alleen voor uw eigen grofvuil.
Ook willen de gemeenten met een tarief op grofvuil inwoners aanmoedigen thuis hun grofvuil uit elkaar te halen en gescheiden in te leveren bij de milieustraat. Zo kunnen grondstoffen opnieuw gebruikt worden. Beter
voor het milieu en de portemonnee.
Meer informatie en het antwoord op veelgestelde vragen zijn te vinden op waardlanden.nl/grofvuil