Vernieuwde Historische Presentatie in Gorcums Museum onthuld!

Gepubliceerd op 9 december 2023 om 13:57

Tijden veranderen, maar geschiedenis blijft. Het Gorcums Museum opende vandaag, 9 december, haar vernieuwde historische presentatie, een mijlpaal na een intensieve verbouwing die de eerste verdieping transformeerde tot een boeiende tijdreis door Gorkums verleden.

Na jaren van planning en renovatie is het moment aangebroken om de gloednieuwe historische afdeling te onthullen. Wat voorheen een informatieve ruimte was over de geschiedenis van Gorinchem, is nu getransformeerd tot een levendige weergave van de stad door de eeuwen heen.

De historische afdeling, gelegen op de eerste verdieping, ademt de rijke geschiedenis van Gorinchem. Bij het betreden van deze verdieping valt direct het imposante 'Wapen van Gorinchem' op, met de krachtige spreuk: "Fortes creantur fortibus" - 'Sterken brengen sterken voort'. Dit motto weerspiegelt de veerkracht van de stad door oorlogen, waterstrijd en de vastberadenheid van haar inwoners die de stad hebben gevormd en behouden voor toekomstige generaties.

Het verhaal van Gorinchem ontvouwt zich op deze verdieping vanuit twee invalshoeken: Gorcumse Gezichten en Gorcumse Goederen. De eerste belicht historische figuren en families die de stad hebben gevormd, terwijl de tweede een verzameling biedt van bijzondere objecten die de stad heeft voortgebracht door de eeuwen heen.

Centraal gelegen tussen deze invalshoeken bevindt zich het vernieuwde auditorium, dat nu een platform biedt voor Gorcumse kunst. Met de 17e eeuw als vertrekpunt wordt een overzicht gegeven van kunstenaars die verbonden zijn (geweest) met Gorinchem, met dank aan bruiklenen van o.a. Stichting Gouden Eeuw.

Een opvallend hoogtepunt binnen de tentoonstelling is de prominente plek die is toegekend aan het verhaal van de Martelaren van Gorcum. In een speciaal daarvoor ontworpen ruimte wordt dit historische verhaal tot leven gebracht, met een animatie die bezoekers meeneemt naar de tijd van de 80-jarige oorlog en de betekenis van dit verhaal voor Gorinchem wereldwijd belicht.

Het vernieuwde museum ademt nu een dynamiek die uitnodigt tot interactie en ontdekking. Het is niet slechts een statisch instituut, maar een culturele erfgoedinstelling die ruimte biedt voor dialoog en nieuwe perspectieven, in samenwerking met de stad.

Met deze indrukwekkende vernieuwing is het Gorcums Museum niet alleen een trekpleister voor toeristen, maar ook voor de trotse Blieken van Gorinchem zelf. Het biedt een unieke inkijk in de geschiedenis en de veelzijdigheid van deze prachtige stad.

Voor meer informatie en openingsuren kunt u terecht op de website van het Gorcums Museum.

Opnamen: GP-buro

foto: GP-buro