Op weg naar een afvalvrij Gorinchem

Gepubliceerd op 23 december 2023 om 09:42

In Gorinchem produceren we jaarlijks nog te veel restafval. We willen van 232 kilo per persoon naar 100 kilo per persoon per jaar in 2025. Om die kilo’s naar beneden te krijgen, berekenen we vanaf 1 januari 2024 de afvalstoffenheffing op een andere manier. 

Vast en wisselend deel afvalstoffenheffing

De afvalstoffenheffing bestaat voortaan uit een vast deel en een wisselend deel. Voor het wisselende deel heeft de gemeenteraad de tarieven vastgesteld. Dat wisselende tarief noemen we het recycletarief. Hoe beter u uw afval scheidt, hoe minder restafval, hoe minder u betaalt. Bovendien is het beter voor het milieu omdat er minder afval wordt verbrand.

U vindt de tarieven en meer informatie op de pagina Afvalstoffenheffing.

Kilo's restafval moeten omlaag

Er zijn nog meer veranderingen om het restafval omlaag te krijgen, of om u tegemoet te komen in de kosten :

  • Regeling voor medisch afval

Medisch afval hoort bij het restafval. Heeft u jaarlijks veel medisch afval, dan komt u in aanmerking voor een speciale regeling. Lees meer op de pagina Regeling voor medisch afval

  • Luiercontainers in de milieustraat

Gebruik voor het weggooien van luiers de speciale Waardlanden luiercontainer. Bij de milieustraten en het stadhuis kunt u speciale luierzakken ophalen. Het gebruik van de luiercontainers en de luierzakken zijn gratis. U bent welkom op alle milieustraten van Waardlanden. Neem uw milieupas mee! 

  • Ongeadresseerde post

Omdat we in Gorinchem op een bewuste manier omgaan met onze grondstoffen zoals papier, verandert de gemeente met ingang van 1 januari 2024 de regels van bezorging van weekbladen en reclamefolders. De verandering is dat u zelf aangeeft wat u wil ontvangen. Op die manier verspillen we geen papier. Lees meer op de pagina Ja-Ja sticker en Nee-Nee sticker

Meer informatie

Op dewebsite van Reinigingsdienst Waardlanden vindt u meer informatie over bijvoorbeeld de afvalkalender en tips voor beter afval scheiden.