Nieuwe Opvanglocatie voor Oekraïense Vluchtelingen aan Kleine Schelluinsekade

Gepubliceerd op 19 april 2024 om 13:00

In een gezamenlijke inspanning van lokale autoriteiten en betrokken organisaties wordt de voormalige locatie van Piratenland aan de Kleine Schelluinsekade 3 omgevormd tot een wooncomplex voor Oekraïense vluchtelingen. Deze initiatief biedt onderdak aan degenen die bescherming en veiligheid zoeken.

De realisatie van dit wooncomplex zal bestaan uit 25 woonunits die in totaal plaats bieden aan 150 bewoners. De huidige bewoners van de (sloop)woningen van Poort6 zullen hier naartoe verhuizen, terwijl er ook ruimte is om extra opvangcapaciteit te creëren voor anderen die bescherming behoeven.

Vorig jaar werden bewoners en omliggende verenigingen reeds per brief geïnformeerd over deze nieuwe locatie, die voorlopig voor een periode van twee jaar in gebruik zal zijn.

Zodra de locatie operationeel is, zullen dagelijks medewerkers aanwezig zijn om alle aspecten van de opvang te organiseren. Daarnaast zullen diverse zorgvoorzieningen ter plaatse worden aangeboden, en zal er 24 uur per dag beveiliging aanwezig zijn om de vluchtelingen de benodigde zorg, rust en ruimte te bieden.

De woonunits zijn compact van formaat, met een maximum van zes bewoners per unit, wat betekent dat er ook twee huishoudens per huisje zullen verblijven. Desalniettemin zijn de huisjes netjes en functioneel ingericht, met aandacht voor privacy en comfort.

Op donderdagavond 18 april 2024 kregen belangstellenden de gelegenheid om een kijkje te nemen op de nieuwe opvanglocatie. Wethouder Eva Dansen, verantwoordelijk voor Wonen en Volkshuisvesting en wethouder Mark de Boer, belast met Ruimtelijke Ordening, waren aanwezig op deze kijkavond. In mei zullen de eerste 150 bewoners hun intrek nemen in de 25 chalets. Personen die alleen zijn of met z'n tweeën vluchten, zullen in de toekomst bij anderen worden ondergebracht.

In het aangrenzende sportcentrum kunnen de Oekraïners binnenkort gebruikmaken van een 'chillruimte'. Er wordt ook een speelruimte voor de kinderen ingericht en een plek om huiswerk te maken.

Hoewel belangstellenden uit de omgeving waren uitgenodigd om het modelhuisje te bezichtigen, bleek de interesse beperkt. De bezoekers bestonden voornamelijk uit raadsleden, gemeentemedewerkers en vertegenwoordigers van de pers.