Echtpaar de Groot-Frederik 65 jaar getrouwd

Gepubliceerd op 24 mei 2023 om 17:37

Nico de Groot (90) en zijn vrouw Co de Groot- Frederik (85) werden onlangs gefeliciteerd door burgemeester Reinie Melissant. Het echtpaar was op 21 mei 65 jaar getrouwd: een briljanten huwelijk.

Ontmoeting

Na zijn militaire dienst gaat de Gorkumse Nico aan de slag als machinist op een zandzuiger. Het bedrijf krijgt een flinke klus bij Alphen aan de Maas. Vanaf het schip ziet hij de jonge Co in het weiland lopen, waar zij op dat moment de koeien aan het melken is. Het begint met fluiten en flirten. Maar al snel wordt het stel officieel aan elkaar voorgesteld en slaat de vonk over. Co werkt op dat moment nog bij haar ouders op een zogenoemde 'keuterboerderij'; een kleinschalige boerderij met wat koeien, paarden en kippen waar ook een klein fruitbedrijfje is gevestigd.

Na 2 jaar verkering trouwt het stel in het stadhuis van Gorinchem op een mooie zonnige dag. “De trouwjurk heb ik zelf nog genaaid”, vertelt Co.

Woonark

Het pasgetrouwde stel vestigt zich in Gorinchem op een woonark in het Kanaal van Steenenhoek. Ze wonen hier met heel veel plezier. Al snel wordt het gezin uitgebreid met de komst van hun eerste kindje. Co blijft thuis en zorgt voor het gezin. Het werk op de zandzuiger blijkt toch heel lastig te combineren met thuis en uiteindelijk besluit Nico aan wal te gaan werken. Hij gaat aan de slag als onderhoudsmedewerker bij Rijkswaterstaat. Als ook de tweede telg wordt geboren, is het gezin compleet. Een harmonieus gezin, waar Co het huishouden draaiende houdt terwijl Nico hard werkt en alle ruimte krijgt om zich naast werk en gezin te richten op zijn hobby’s. “Ik ben Co dankbaar dat ik zoveel ruimte kreeg”, aldus Nico.

Palingrokerij

Als Nico 57 jaar is, komt er een grote reorganisatie bij Rijkswaterstaat. Nico kiest ervoor om dan met vervroegd pensioen te gaan. Zijn tijd wordt al snel opgevuld met heel veel hobby’s. Zo knapt hij oude tractoren op en fietst en wandelt hij veel. Dit laatste doet hij vooral ook samen met Co.

Eén van Nico's hobby's is totaal uit de hand gelopen; het palingroken. Het begint allemaal met het winnen van een palingrokerijwedstrijd tijdens de Visserijdagen in Woudrichem. Na deze winst wordt Nico regelmatig gevraagd om met zijn palingrokerij op braderieën te staan. Samen met Co, zijn dochter en schoonzoon staat hij, geheel in kledingdracht, met hun palingrokerij op diverse braderieën door heel Nederland. “Het was ontzettend leuk, maar het heeft geen cent opgeleverd”, aldus Nico

Feest

Het briljanten huwelijk vierden Nico en Co op hun trouwdag met een etentje in het bijzijn van hun kinderen en (achter) kleinkinderen. Op 30 juni wordt het huwelijksjubileum gevierd met de hele familie met een hapje en een drankje. Op die dag viert Nico ook meteen zijn 91e verjaardag.

Op de vraag aan het echtpaar wat het geheim van een gelukkig huwelijk is, antwoordt Nico: “Tolerantie, elkaar vrijlaten en heel veel van elkaar houden”. Hij sluit af met de woorden: “We zijn dankbaar voor onze gezondheid”.

Nico en Co werden gefeliciteerd door burgemeester Reinie Melissant