Vuurwerk restanten in uiterwaarden

Gepubliceerd op 24 augustus 2023 om 11:39

Ingezonden

Het voornaamste doel van de Lekjutters Vijfheerenlanden is het opruimen van afval dat de oever van de rivier ontsiert. De impact van zwerfafval op het milieu en de inheemse fauna is algemeen bekend. Plastic en andere verontreinigende stoffen vormen een directe bedreiging.

Een recent voorbeeld van de vastberadenheid van de Lekjutters is hun interventie na een lokaal zomerfeest in Gorinchem. Na het spectaculaire vuurwerk dat de lucht had verlicht, doorkruisten ze de uiterwaarden om de overblijfselen van het vuurwerk te onderzoeken. Vuurwerk bevat vaak schadelijke stoffen die, wanneer ze in de natuur worden verspreid, aanzienlijke schade kunnen aanrichten aan dieren en het milieu. Er werden veel schadelijke deeltjes aangetroffen in het gras waar normaal de koeien grazen.

De Lekjutters Vijfheerenlanden hebben bewezen dat kleine acties een grote impact kunnen hebben. Hun inzet om zwerfafval op te ruimen en bewustzijn te creëren, laat zien dat gemeenschapsbetrokkenheid en vastberadenheid essentieel zijn om positieve veranderingen te bewerkstelligen. Terwijl ze de oever van de rivier schoonmaken, brengen ze ook een diepere boodschap over: dat we allemaal rentmeesters zijn van onze planeet en de verantwoordelijkheid hebben om deze in haar meest majestueuze staat door te geven aan toekomstige generaties.

De Lekjutters Vijfheerenlanden moedigen anderen aan om hun voorbeeld te volgen.

foto: Lekjutters