Bewoners van de Lindeborg gaan feest vieren

Gepubliceerd op 26 september 2023 om 13:38

In de Haarstraat in Gorinchem staat het woningcomplex De Lindeborg, dat op 7 oktober 2023 een spectaculaire mijlpaal bereikt: het viert zijn 40-jarig jubileum! De Lindeborg heeft een buitengewone geschiedenis, want hoewel het 40 jaar geleden werd geopend, wordt het gekenmerkt door een gevel die vele malen ouder is. Deze gevel is een eerbiedwaardig overblijfsel van het voormalige ziekengasthuis  dat hier gedurende vele generaties stond.

Bij de bouw van De Lindeborg werd een unieke beslissing genomen om de historische gevel van het ziekengasthuis te behouden. Deze architectonische schat werd zorgvuldig bewaard tijdens de sloop en vervolgens prachtig geïntegreerd in het ontwerp van het nieuwe gebouw, een meesterwerk van architect Aard van Eck.

oude gevelsteen in tuin van Lindeborg

Oorspronkelijk ontworpen als een woonomgeving voor ouderen, bood De Lindeborg zelfstandige woonruimte met het geruststellende vooruitzicht van 24/7 huismeesters voor hulp indien nodig. Daarnaast werden er voorzieningen aangeboden, zoals een kapster, pedicure, en een afdeling van de Rivas.

In de loop der jaren heeft De Lindeborg echter getuige mogen zijn van een transformatie in zowel functie als voorzieningen. Tegenwoordig zijn de woningen beschikbaar voor mensen van lagere leeftijden. De rol van de huismeester is geëvolueerd naar dagelijkse onderhoudstaken. De Rivas heeft haar afdeling in De Lindeborg niet langer, en sommige voorzieningen, zoals de pedicure en kapper, zijn verdwenen of verminderd.

Niettemin blijft De Lindeborg een gezellige ontmoetingsplaats voor sociale activiteiten, zoals koffie- en theedrinken, kaarten, en andere hobby's, met name geliefd onder de oudere bewoners. Speciale evenementen, zoals gezamenlijke diners met Kerst of Pasen, vinden hier nog steeds plaats.

Ter ere van het 40-jarig jubileum heeft men Mari Kant, oprichter en voorzitter van het Theaterarchief, uitgenodigd. Hij zal het feest verlevendigen met muziek, cabaret en verhalen. Hij zal voor de bewoners van de Lindeborg het feest verlevendigen met muziek, cabaret en verhalen. Mari's passie voor theater en cultuur zal een onvergetelijke dimensie aan ons jubileumfeest toevoegen.

Het hoogtepunt van het jubileum wordt een heerlijk Koud Buffet voor de bewoners, mogelijk gemaakt door de gulle steun van Poort6, eigenaar van het woningcomplex, die de Lindeborg financieel ondersteunt.

Tijdens het jubileumfeest zal men ook de rijke geschiedenis en transformatie van het gebouw door de jaren heen belichten. Dit biedt een uitstekende gelegenheid om bewoners en gasten bewust te maken van de waardevolle erfenis die schuilgaat achter De Lindeborg.