Hoge waterstanden op de Linge en Merwedekanaal

Gepubliceerd op 4 januari 2024 om 10:10

Het hoogwater en de neerslag houden aan. Een vierde piek op de Rijn valt komend weekend samen met een golf op de Maas. Pas na vandaag valt er wat minder neerslag. Ook dit nieuwe jaar begint met pompen en gemalen die volop draaien. Kwel treedt op tot ver in januari.

Uitval van een pomp in het Kolffgemaal

De gemalen in ons gebied moeten hard pompen om overtollig water af te voeren en dat doen ze ook. Helaas is een motor van de een van de drie pompen van het Kolffgemaal in Hardinxveld-Giessendam uitgevallen. Reparatie of vervanging van deze motor kost tijd. In de huidige situatie is de overgebleven pompcapaciteit onvoldoende. Daarom zet men de Gorinchemse Kanaalsluis gedeeltelijk dicht en men zet extra pompen in bij het gemaal.

Gorinchemse Kanaalsluis deels dicht

Waterschap Rivierenland wil voorkomen dat het peil in het Merwedekanaal te hoog wordt. Daarom knijpen zij sinds  dinsdagavond de afvoer van de Linge bij de Gorinchemse Kanaalsluis. Dit doen ze door de sluisdeuren gedeeltelijk dicht te zetten. Zo stroomt er minder water door Gorinchem en naar het Merwedekanaal. Hierdoor stijgt het peil op de Linge. Men houdt dat scherp in de gaten en sturen bij waar mogelijk.