Waarschuwing: Poging tot Telefonische Oplichting in De Lindeborg

Gepubliceerd op 15 juni 2024 om 18:09

Wij willen u waarschuwen voor een nieuwe vorm van telefonische poging tot oplichting die recentelijk plaatsvond binnen het appartementencomplex De Lindeborg in Gorinchem. Donderdagavond werd hier een ouder echtpaar gebeld door een man die zich voordeed als Peter Verhoeven van de politie. Deze oplichter sprak hen, met keurige, beleefde stem, aan met hun eigen achternaam en noemde zowel hun huisnummer als mobiele telefoonnummer.

Hij vertelde dat de politie criminelen had ontdekt die over hun gegevens beschikten en beweerde dat de politie kans had gezien om deze criminelen te hacken en af te luisteren. De oplichter gaf aan dat er SMS-berichten waren onderschept waarin de naam van het echtpaar werd genoemd en uitte zijn bezorgdheid over hun veiligheid. Vervolgens stelde hij vragen als:

  • "Hebben jullie geld in huis?"

  • "Hebben jullie sieraden of andere goederen van waarde?"

Gelukkig werd het echtpaar wantrouwig, vooral toen de oplichter over hacken en afluisteren begon. De man van het echtpaar had jaren bij de politie gewerkt en wist dat de politie nooit dergelijke informatie met burgers zou delen. Bovendien was zijn mobiele nummer bijna bij niemand bekend. Toen hij zich kenbaar maakte aan de oplichter als oud-collega, werd het gesprek onmiddellijk afgebroken door de oplichter.

Het echtpaar heeft direct contact opgenomen met de politie. Kort daarna kwam een agent langs om hun verhaal op te nemen. Hij bevestigde dat dit al de vijfde of zesde melding van die avond was.

Wat te doen bij een verdacht telefoontje:

  1. Blijf kalm en geef geen persoonlijke informatie.

  2. Noteer het telefoonnummer en eventuele andere details (indien mogelijk)

  3. Hang op en bel direct de politie via het algemene nummer 0900-8844 of 112 bij noodgevallen.

Blijf bij een telefoontje alert. Waarschuw buren en familieleden, vooral degenen die mogelijk kwetsbaarder zijn voor dergelijke oplichting. Samen kunnen we voorkomen dat meer mensen slachtoffer worden van deze praktijken.

U begrijpt wel, dat ook de naam Peter Verhoeven een verzinsel zal zijn.