IFFG draait om liefde

Gepubliceerd op 26 september 2022 om 09:48

Zondag 9 oktober viert het Internationaal Film Festival Gorinchem de liefde met twee prachtige films in VUE Cinema. Wereldwijd wordt er op 11 oktober aandacht besteed aan Coming Out Day, waarbij het draait om aandacht, respect en sociale acceptatie. Coming-out is het moment dat mensen openlijk uitkomen voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.

De film Moffie ging in 2019 in première op bij het Filmfestival van Venetië en kreeg lovende kritieken. De Zuid-Afrikaanse film regisseur Oliver Hermanus won eerder al de Queer Palm Award in Cannes voor zijn film Skoonheid. Moffie is een Zuid-Afrikaans scheldwoord dat zoiets betekent als mietje. Iedereen die afwijkt van de norm – homoseksuelen, communisten, iedereen die 'zwak' is – is een moffie en daarmee een vijand van het leger. Hermanus brengt het legerleven sterk in beeld en de film kent geweldig acteerwerk.

Les amours d’Anaïs is een ode aan de hartstochtelijke liefde. Het is de combinatie van een perfecte cast, sensuele cinematografie en een sterk scenario, die maakt dat je net als iedereen in de film als een blok valt voor de soms onmogelijke Anaïs. Zij is altijd aan het rennen, of racen op de fiets en vergeet nog al eens een afspraak. Maar zij zit vol verlangen en levenslust en doet wat zij wil en voelt. Anaïs leeft als een compromisloze wervelwind en aan het eind van de film hoop je dat zij mag blijven voortrazen.

Zondag 9 oktober IFFG Love Special: Moffie om 13.45 uur en Les Amour d’Anaïs om 16.00 uur in VUE Cinema in Gorinchem. Meer info en tickets: www.iffg.nl

Foto IFFG: Coming Out Day IFFG 2021