VoorleesHighLimo druk bezocht

Gepubliceerd op 5 februari 2023 om 09:46

De afgelopen week was het feest in de Bibliotheek Gorinchem! Zaterdag 4 februari, de laatste dag van de voorleesweek vond er in de bibliotheek de laatste activiteit plaats, de VoorleesHighLimo. In samenwerking met de LimonadeBrigade organiseerde de BibliotheekAanZet op zaterdagmorgen een feestelijk programma in het thema van de Nationale Voorleesdagen.

Veel (Groot)ouders met hun (klein)kinderen hadden op deze zaterdagmorgen de weg gevonden naar de bibliotheek aan de Groenmarkt. Nadat ze hadden kunnen knuffelen, handjes geven en samen op de foto gaan met Gonnie de gans, was wethouder Attie Mager aan de beurt. Zij las voor uit het prentenboek van het jaar: Maximiliaan Modderman Geeft Een Feestje. De kleuters luisterden prima en gaven het nodige commentaar als het spannend werd.

Bijzonder was dat deze ochtend ook in andere talen werd voorgelezen. Dit in Oekraïens, Arabisch, Farsi, Turks, Dari, Roemeens en Grieks. Verschillende gastlezers waren aanwezig om op verschillende plekjes in de bibliotheek het prentenboek over Maximiliaan in de genoemde talen voor te lezen. Het was leuk dat er bij alle talen verschillende kinderen van het boek in hun eigen taal konden luisteren.

De ochtend werd afgesloten et heerlijke limonade en feestelijke hapjes gemaakt door leerlingen van het Omniacollege.

(Voor)lezen ligt aan de basis van de taal- en leesontwikkeling van kinderen en aan de kansen die zij krijgen op school en in de maatschappij. Kinderen die al jong worden voorgelezen, hebben daar op latere leeftijd profijt van. Ze hebben gemiddeld een grotere woordenschat, een sterker leesbegrip en een hogere leesmotivatie. Hoe vaker kinderen worden voorgelezen, hoe beter zij in staat zijn om zelf boeken te lezen als ze ouder zijn. Veel lezen draagt bij aan het ontwikkelen van een goede leesvaardigheid én het heeft een positieve invloed op ons denken, inlevingsvermogen en welzijn.

Video en foto's: GP-buro