Nationale Museumweek

Gepubliceerd op 5 april 2024 om 10:58

Zaterdag begon de Nationale Museumweek. Deze duurt t/m 5 april. Tijdens de Nationale Museumweek nodigen zo'n 450 musea je uit om inspiratie op te doen en uit je dagelijkse patroon te stappen. Uiteraard doet het Gorcums Museum hier aan mee.

Dit jaar is er een bijzondere mogelijkheid: tijdens de Nationale Museumweek mag je jouw persoonsgebonden Museumkaart uitlenen. Op deze manier willen we zoveel mogelijk mensen de kans geven om kennis te maken met de kunst en cultuur die Nederlandse musea te bieden hebben.

Gorinchem herbergt verschillende musea die typische Gorcumse verhalen vertellen. Deze musea liggen op loopafstand van elkaar, waardoor je ze allemaal op één dag kunt bezoeken! 

Gorcums Museum

In het voormalige stadhuis op de Grote Markt bevindt zich nu het Gorcums Museum. Hier maak je kennis met typisch Gorcumse gezichten & goederen. De wereldberoemde Martelaren van Gorcum hebben een prominente plek in het museum, naast de Gorcumse Zoute Bollen.

Een speciale zaal is gewijd aan de Gorcumse Gouden Eeuw. Ook Gorinchem floreerde in de 17e eeuw en bracht grote kunstenaars voort zoals Cornelis Saftleven, Jacob van der Ulft, Jan Olis en Aert van der Neer. Hun werken zijn te bewonderen in musea over de hele wereld, en natuurlijk ook in het Gorcums Museum!

Er is altijd een tijdelijke expositie met wisselende thema's. Momenteel zijn dat "Rondom PS" en "Rondom 3D". Op de doezolder kunnen bezoekers zelf aan de slag met een 3D-pen of een ruimtelijke tekening maken met behulp van een VR-bril. Dit is bijzonder leuk om samen met kinderen te doen!

Hendrick Hamel Museum

Het Hendrick Hamel Museum vertelt een ander bijzonder Gorcums verhaal. In 1653 strandde de Gorcumse Hendrick Hamel met de bemanning van een VOC-schip voor de kust van het Koreaanse eiland Jeju. Ze werden maar liefst 13 jaar gevangen gehouden in het toen nog onbekende Korea. Na zijn ontsnapping werd Hamel’s reisverslag in veel talen uitgebracht 

en maakte de westerse wereld kennis met het land. In Korea zelf is Hendrick Hamel een nationale held. Bezoek zijn geboortehuis op de Kortendijk in Gorinchem voor het uitgebreide verhaal, en neem meteen de tijdelijke tentoonstelling mee.

Brandweer Museum

Wist je dat ook Jan van der Heijden in Gorinchem is geboren? Later werd hij een beroemde uitvinder, schilder en tekenaar, wereldwijd bekend als de uitvinder van een verbeterde brandspuit en straatlantaarn. In de oude brandweerkazerne in de vesting is een klein museum gewijd aan de geschiedenis van de brandweer. Stichting Stoomspuit Gorkum toont hier oud materieel en demonstreert de uitvinding van Jan van der Heijden. Op zaterdagen vertellen vrijwilligers graag hoe deze machine uit 1910 werkt. Ook zijn allerlei brandweerattributen uit de Gorcumse brandweergeschiedenis te zien. Een bezoek aan dit museum is de moeite waard, vooral op zaterdagen, en kinderen vinden de demonstraties met de brandspuit fantastisch!

Minimuseum De Luisterpost

In dit minimuseum wordt een bijzondere episode (koude oorlog 1955) uit de lange Gorinchemse geschiedenis levend gehouden: door de toen gebruikte radio-afluisterapparatuur werkend tentoon te stellen.
De technische vrijwilligers knappen de apparatuur op en regelen die af, zodat er een goed werkend afluister- en uitpeilstation gedemonstreerd kan worden.

Het museum is gehuisvest in buurthuis De Aanlegsteiger en op afspraak te bezoeken: stuur een email aan hugo.ouwerkerk@vestinggorinchem.nl.

Af en toe is er een open dag. Kijk daarvoor op De Luisterpost — Vesting Gorinchem.