Esmay Usmany en Roy Grünewald spelen ‘Soedah, laat maar’

Gepubliceerd op 9 mei 2024 om 11:03

foto: Marjolein Jaworski

Op dinsdag 14 mei brengen singer-songwriter Esmay Usmany en meesterverteller Roy Grünewald hun succesvolle viersterrenvoorstelling 'Soedah, laat maar' ten tonele in theater Peeriscoop.

Het leek de laatste voorstelling te worden, maar door de vele aanvragen gaat het seizoen verder. Het thema blijft relevant en de verhalen en liedjes raken nog steeds een snaar. Ze resoneren niet alleen bij mensen van Indische afkomst, maar bij iedereen, inclusief de jongeren.

De voorstelling is een indringend document waarin de lege bladzijden van onze geschiedenis worden ingevuld en de verhalen worden verteld waarover hun ouders en grootouders hebben gezwegen. Het is nu 75 jaar geleden dat de republiek Indonesië door Nederland werd erkend na een heftige naoorlogse periode waarin vooral de Indische Nederlanders het moesten ontgelden. Het leidde ertoe dat meer dan driehonderdduizend Indo’s noodgedwongen hun land moesten verlaten. Op onthullende wijze wordt verteld over het koloniale verleden en hoe daardoor de Indo’s in Nederland terecht kwamen. Over de opvang in contractpensions, het niet kunnen wennen aan de kou en het Hollandse eten. Hoe ze hier een nieuw leven moesten opbouwen terwijl ondertussen trauma’s verwerkt moesten worden in een land vol onbegrip.