Weergoden waren filmbezoekers gunstig gestemd

Gepubliceerd op 29 augustus 2023 om 10:38

Van vrijdagavond 25 t/m zondagavond 27 augustus was de tuin van Slot Loevestein misschien wel de meest sfeervolle en unieke buitenbioscoop van Nederland, met het imposante slot als achtergronddecor. Alle drie de avonden waren de weergoden de vele bezoekers gunstig gestemd. Het werden droge avonden onder een schitterende sterrenhemel.

De organisaties van Loevesten en het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) sloegen de handen wederom ineen voor drie indrukwekkende filmavonden in de buitenlucht.

De films sloten naadloos aan op de huidige expositie bij het slot: Monddood, Politiek Gevangen. De films kregen nog een extra dimensie door de bijzondere sprekers vooraf. Zo werd 107Mothers ingeleid door de directeur van de penitentiaire inrichting Ter Peel waar vrouwen, met kinderen tot vier jaar, in de gevangenis zitten. Zaterdagavond was Mohamadou Ould Slahi aanwezig om The Mauritanian, die gaat over zijn gevangenschap in Guantánamo Bay, in te leiden. Zondagavond werd afgesloten met de veelgeprezen animatie-documentaire Aurora’s Sunrise en gaf professor Ayşenur Korkmaz, gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam, een extra verdieping aan de film. Zij houdt zich al jaren bezig met de veelzijdige gevolgen van de Armeense genocide.

De expositie bij Slot Loevestein loopt nog t/m 25 februari 2024, er zijn diverse extra activiteiten. Op 8 oktober verzorgt Mohamadou Ould Slahi een lezing, reserveren kan via www.slotloevestein.nl.

Het IFFG sloot hiermee de filmzomer af en maakt zich op voor het najaarsprogramma en het festival van 18- 21 april 2024. Actueel nieuws via www.iffg.nl.

Foto’s: Ferry Verheij