Miniaturen in Kunst en Modelbouw Betoveren Bezoekers in Gorcums Museum

Gepubliceerd op 25 september 2023 om 07:54

Deze expositie zal lopen van 23 september 2023 tot en met 7 januari 2024.

Op zaterdagmiddag 23 september brak er een golf van verwondering los in het Gorcums Museum met de opening van de expositie "XXS Miniaturen in kunst en modelbouw." De officiële openingshandeling werd verricht door wethouder Molengraaf, die hierbij assistentie kreeg van niemand minder dan de miniatuur burgemeester Cato de Lange. Als kers op de taart was er ook een miniatuur DiskJockey aanwezig, wiens energieke optreden deed denken aan de legendarische Armin van Buuren.

De toespraak van wethouder Molengraaf was een indrukwekkend startschot voor de expositie. Zij en Cato de Lange hadden de uitdagende taak om zowel de draaitafel als een miniatuurorgel met de hand in beweging te brengen. Terwijl Cato iets rustiger van start ging, wist de wethouder het juiste tempo perfect te vinden. Natuurlijk, als volwassene beschikt zij over meer kracht dan Cato.

De spannende openingsscène speelde zich af in de hal van het Gorcums Museum, waar de bezoekers rijen dik stonden. Het was alsof het gezegde "Als haringen in een ton" hier speciaal voor was bedacht. Gelukkig kregen de bezoekers al snel de kans om zich te verspreiden over de tweede verdieping van het museum, waar de sfeer veel aangenamer was. De drukte verdween naar de achtergrond omdat er zoveel prachtigs te bewonderen was.

De expositie toonde het meesterwerk van Gorcumse modelbouwers, met indrukwekkende modelspoorbanen. Tevens een volledige kermis van de lokale bouwer Theo de Uijl. Deze kermis omvatte onder andere de stoomcarrousel van Antoon Benner, waar Theo jaren aan had gewerkt. Het bijzondere was dat Theo in 1999 overleed, maar zijn familie heeft ervoor gezorgd dat zijn werk nu door iedereen bewonderd kan worden.

Deze expositie is een absolute must-see, of u nu alleen gaat, samen met uw kinderen, of zelfs met uw kleinkinderen. Opvallend was dat veel volwassenen zich weer even kind voelden en met verwondering in hun ogen naar al dit moois staarden. Dus mis deze betoverende tentoonstelling niet en kom snel langs in het Gorcums Museum! De gemaakte video geeft slechts een klein overzicht van het geheel.