Voor Gorkumers wordt 2025 een pittig jaar voor de portemonnee

Gepubliceerd op 17 juni 2024 om 13:12

Wethouder Marjo Molengraaf kondigt aan dat 2025 een uitdagend jaar wordt voor de financiën van Gorcumers. De gemeente staat voor moeilijke beslissingen door grote financiële tegenvallers en een lagere bijdrage uit het Gemeentefonds. Hierdoor moet Gorinchem circa 1,9 miljoen euro missen. 

Een greep uit de verhogingen

De parkeerkosten stijgen opnieuw met 50 cent per uur. Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart zal 250 euro kosten. Naast de verhoging van de parkeertarieven en de onroerendezaak belasting, streeft het college ernaar om de toeristenbelasting in 2025 extra te verhogen. Deze belasting is vanaf 1 juni 2024 ingevoerd met als doel dit jaar 125.000 euro te genereren.

Naast de verhoging van de parkeertarieven en de onroerendezaak belasting, streeft het college ernaar om de toeristenbelasting in 2025 extra te verhogen. Deze belasting is vanaf 1 juni 2024 ingevoerd met als doel dit jaar 125.000 euro te genereren. Toeristen die overnachten in Gorinchem betalen momenteel twee euro per nacht. In 2025 is het plan van de gemeente om dit tarief te verhogen naar 2,30 euro per nacht.

In 2025 worden de toegangsprijzen voor het Caribabad verhoogd. Ook het havengeld stijgt dat jaar met tien procent, waardoor cruiseschepen die aanmeren tien procent meer moeten betalen.

Enkele belangrijke projecten die worden uitgevoerd zijn de Haarse Kades; verkeersmaatregelen zijn eveneens noodzakelijk om scholieren veilig naar de nieuwe school 't Gilde te laten fietsen, die op 6 januari 2025 opent. Na de Haarsekade staat de herinrichting van de Banneweg op het programma.

In de Perspectiefnota wordt voor de verbouwing van de Nieuwe Doelen enkel een bedrag van acht miljoen euro in aanmerking genomen. Op 27 juni bespreekt de gemeenteraad de scenario's voor het nieuwe Cultuurhuis in de stad.