Wethouder Dansen opent buiten-expositie Legale Liefde

Gepubliceerd op 16 september 2022 om 18:15

Vrijdag 16 oktober opende wethouder Dansen de buiten-expositie Legale Liefde bij Buiten de Waterpoort. De wethouder deed dit in het bijzijn van Nika Oomen van stichting Open Mind en twee geportretteerden.

De expositie geeft aandacht aan ruim 20 jaar huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht.  De buiten-expositie is gratis te bezichtigen van 16 september tot 7 oktober op Buiten de Waterpoort. De gemeente Gorinchem neemt dit initiatief als regenboogstad.

(Meer tekst onder foto)

Gelijkheid voor iedereen

De landelijk rondreizende expositie toont 20 persoonlijke duo portretten van stellen die in de afgelopen 21 jaar getrouwd zijn, sinds het huwelijk is opengesteld voor iedereen. Ondanks dat er de afgelopen decennia in de samenleving grote stappen zijn gezet richting meer diversiteit, hebben LHBTQI+ personen vandaag de dag nog steeds te maken met hindernissen en problemen. De buiten-expositie ‘Legale Liefde’ blikt, doormiddel van persoonlijke verhalen en gezichten, terug op ruim 20 jaar huwelijk voor iedereen en draagt bij aan meer acceptatie. Ook geeft de expositie meer inzicht in wat er nog moet gebeuren om gelijkheid voor iedereen te realiseren.

Regenboogstad

In oktober 2020 is Gorinchem Regenboogstad geworden. Gemeente Gorinchem zet zich er actief voor in dat iedereen zich geaccepteerd, welkom en veilig voelt in onze mooie stad, dus ook LHBTIQ+ inwoners. Als gemeente willen we toe naar een meer inclusieve samenleving. Een open samenleving waar iedereen ertoe doet en van waarde is, ongeacht verschillen. Het is daarom een mooi gegeven dat de buiten-expositie, nadat deze in Amsterdam, Alkmaar en Assen tentoongesteld is, nu in Gorinchem te bezichtigen is.

Achtergronden

De expositie is ontwikkeld door Stichting Open Mind en vormgegeven door fotograaf Ernst Coppejans. De stichting Open Mind brengt maatschappelijk moeilijke onderwerpen onder de aandacht bij het grote publiek. Op 7 oktober verhuist de tentoonstelling naar Dordrecht. Meer informatie is te vinden op Open mind | Legale Liefde | Gorinchem (stichtingopenmind.nl)

foto: GP-buro