Vergeet-me-niet-route in Hoog Dalem geopend voor inwoners met dementie

Gepubliceerd op 16 september 2022 om 18:29

Vrijdag 16 september opende wethouder Eva Dansen samen met een bewoner van Het Gastenhuis en Heleen van Dongen, regiocoördinator van Stichting Alzheimer Nederland de vergeet me niet route, een wandelroute tussen Het Gastenhuis en winkelcentrum Hoog- Dalem.

Meedoen in de samenleving

De wandelroute helpt inwoners van Het Gastenhuis om hun weg naar het nabijgelegen winkelcentrum Hoog Dalem te vinden en weer terug. Zo kunnen de inwoners met beginnende dementie alledaagse dingen in het leven, zoals een boodschap halen, zo lang zo als mogelijk blijven doen. Samen met één van de bewoners van het Gastenhuis opende wethouder Dansen de vergeet-me-niet route door een lint door te knippen.

Uitvoering wandelroute

De wandelroute is voorzien van opvallende punaises met een vergeet-me-nietje erop. Het blauwe bloemetje is een herkenbaar symbool dat ook door stichting Alzheimer Nederland wordt gebruikt om te laten zien dat het belangrijk is om bewustwording over dementie te vergroten. De vergeet-me-niet route is financieel mogelijk gemaakt door CV Hoogdalem, een samenwerkingsverband tussen gemeente Gorinchem, Heijmans en gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM. De wandelroute is met medewerking van Het Gastenhuis en Alzheimer Nederland gerealiseerd.

Dementievriendelijke gemeente

1 op de 5 mensen krijgt dementie. Dementie is een ingrijpende hersenaandoening waarbij je langzaam jezelf en elkaar verliest. Iedereen krijgt ermee te maken: als patiënt, mantelzorger of binnen de familie- en vriendenkring. Gemeente gorinchem zet zich actief in om een dementievriendelijke gemeente te zijn. Zo heeft de gemeente samen met Stichting Alzheimer Nederland het convenant Dementie Vriendelijke Gemeenschap getekend. En nam de gemeenteraad eind vorig jaar een motie aan om dementievriendelijke wandelroutes in Gorinchem aan te leggen. Eerder dit jaar opende Het Gastenhuis in Hoog Dalem. Deze kleinschalige woonvoorziening biedt een thuis aan 22 mensen met beginnende dementie.

Achtergronden

Meer informatie is te vinden op samendementievriendelijk.nl. Ook kan op deze website gratis de training ‘Goed omgaan met dementie’ worden gevolgd. Samendementievriendelijk.nl is een initiatief van Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS. Meer informatie over Het Gastenhuis Gorinchem is te vinden op gastenhuis.nl/vestiging/gorinchem/