Introductie DoneerRing in Gorinchem en Leerdam

Gepubliceerd op 19 september 2022 om 11:09

Wellicht heeft u hem al zien hangen rond het Piazza Center in Gorinchem of in het centrum van Leerdam. Afgelopen vrijdag 16 september lanceerden gemeenten Gorinchem en Vijfheerenlanden namelijk de DoneerRing. Een ijzeren ring rondom afvalbakken waar mensen hun statiegeldflesjes in kunnen zetten, in plaats van ze in de prullenbak te gooien. 

Want er wordt nog veel statiegeld weggegooid en statiegeld hoort niet in de afvalbak. Plastic flesjes ook niet. Anderen kunnen de flesjes dan op een waardige manier uit de ringen halen en inleveren voor statiegeld. Na een groot succes in Duitsland, waar deze ringen geïntroduceerd zijn in meer dan 120 steden, zijn Gorinchem en Leerdam een van de eerste gemeenten in Nederland.

Bij beide gemeenten kwam het voorstel voor de invoering van de DoneerRing vanuit de politiek. Raadsleden zagen filmpjes van The Happy Activist en raakten enthousiast over het idee. Wethouders Mark de Boer van Gorinchem en Teus Meijdam van Vijfheerenlanden openden vrijdag de ring en gingen met inwoners in gesprek over zwerfafval en het gebruik van de ring. De Boer: "Met de DoneerRing slaan we twee vliegen in één klap. We pakken het afvalprobleem aan en we zien wat meer naar elkaar om.". Meijdam: "Iedere stad in Nederland zou deze DoneerRing moeten hebben om te voorkomen dat de plastic flesjes in de natuur terechtkomen."

Voor meer informatie over de DoneerRing, ga naar doneerring.nl of @doneerring op Instagram.