Echtpaar Ruitenberg-Blom kijkt terug op 60 gelukkige huwelijksjaren

Gepubliceerd op 4 oktober 2022 om 10:11

 Op 4 oktober zijn Filip (83) en Jenny (80) Ruitenberg-Blom 60 jaar getrouwd. Burgemeester Reinie Melissant ging bij het echtpaar langs om ze te feliciteren met hun diamanten huwelijk.

Achter de bar

Filip en Jenny ontmoeten elkaar in de kroeg in IJsselmuiden. Jenny staat daar als 15-jarige achter de bar als Filip op een zaterdagavond een biertje komt drinken. “Ik heb haar achter de bar vandaan gehaald”, aldus Filip. Het stel krijgt verkering en besluit na 4 jaar te gaan trouwen. Het huwelijk wordt voltrokken op een mistige dag in de hervormde kerk in Zalk, de geboorteplaats van Jenny. Het huwelijksfeest wordt gevierd met een receptie en aansluitend een diner. Jenny en Filip kijken terug op een mooie dag.

Van boerenleven tot groentewinkel

Filip is boerenzoon en na het huwelijk gaat het stel op de boerderij wonen. Het boerenleven past echter minder goed bij Filip. Op het moment dat er een ruilverkaveling plaatsvindt besluit het echtpaar het land te verkopen. De woning wordt wel aangehouden en ze starten samen een goedlopende boerderijwinkel. Samen houden ze, naast het gezin met 3 kinderen, de succesvolle winkel draaiende.

De komst van snelweg A50 heeft veel impact op de klandizie. Het stel besluit daarom te stoppen met de boerderijwinkel. Via een makelaar wordt er een winkelpand in Gorinchem aangeboden. “We moesten eerst kijken op de kaart waar Gorinchem lag”, vertelt Filip lachend. “We hadden er nog nooit van gehoord.”

Bezige baasjes

Het gezin vindt zijn draai in Gorinchem. Het paar is ondernemend en werkt hard. In 1984 openen Filip en Jenny groentewinkel “De Oude Moestuin”, wat later “De Groentetuin” is geworden. Het is een groot succes en in 2000 koopt het stel de naastgelegen juwelier. Een deel van deze juwelier wordt bij “De Groentetuin” getrokken en Jenny besluit de juwelierszaak te behouden. Zo ontstaat juwelier Jenny Blom.  

De Groentetuin blijkt een echt familiebedrijf. Na het pensioen van Filip neemt zoon Henk de zaak over. En inmiddels staat kleinzoon Hans al klaar om het stokje over te nemen van zijn vader. Jenny en Filip bezoeken nog altijd dagelijks beide winkels. Ze maken even een praatje en drinken een bakkie koffie. Daarnaast trekt het stel er graag op uit, bridgen ze wekelijks en gaan ze regelmatig naar Spanje.

Verrassing

Het 60-jarig huwelijksfeest is al uitgebreid gevierd met de hele familie en met alle vrienden. Er is een mooie boottocht gemaakt op de Merwede en afgedamde Maas. Aan boord genoot het diamanten echtpaar van een heerlijk buffet.

Op 4 oktober staat het echtpaar een verrassing te wachten. Het enige wat het echtpaar weet is dat ze deze dag vrij moeten houden, een koffer moeten inpakken en op 5 oktober weer thuis zijn. Filip en Jenny kijken uit naar deze dag en hebben er veel zin in. Het echtpaar kijkt terug op 60 gelukkige huwelijksjaren; “Het is geven en nemen”, zegt Jenny. “Ik ben nog steeds verliefd”, vult Filip aan.

Filip en Jenny nemen felicitaties van burgemeester Melissant in ontvangst