Leerlingen Jenaplanschool planten tweede Tiny Forest in Gorinchem

Gepubliceerd op 29 november 2022 om 11:25

Leerlingen van de Jenaplanschool, buurtbewoners en IVN Natuureducatie plantten vandaag het tweede Tiny Forest in Gorinchem. Het minibos ligt naast de school. Wethouder Mark de Boer onthulde samen met leerlingen de naam van het bos en plantte de eerste boom.

Een Tiny Forest is een klein bos van ongeveer een tennisbaan groot. Een van de voordelen is dat een Tiny Forest de biodiversiteit vergroot. De gemeente wil meer van dit soort minibosjes aanleggen bij scholen. Mark de Boer: "Vorig jaar is het eerste Tiny Forest aangelegd bij basisschool Samen Onderweg. Fantastisch dat we vandaag het tweede bos met de naam Het Wijdse Schildbos kunnen planten bij de Jenaplanschool. Voor kinderen is het ontzettend leuk en leerzaam om bij de eigen school te leren over de natuur. Het minibos is daarnaast voor buurtbewoners een rustgevend stukje natuur in de wijk waar ze van kunnen genieten, kunnen helpen bij het onderhouden en elkaar kunnen ontmoeten.” 

Leren in en van de natuur

Spelen en leren op groene plekken, zoals een Tiny Forest, heeft veel voordelen. Kinderen kunnen er spelen en hun creativiteit kwijt. Ook is er een buitenlokaal. kinderen leren in dit buitenlokaal op een praktische manier over de aanwezige natuur, zoals bodemdiertjes en planten en bomen.

Bomen en heesters uit eigen land

Een Tiny Forest bestaat alleen uit inheemse (dus uit eigen land) bomen en heesters. Deze soorten hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland gevestigd. Inheemse planten kunnen beter tegen ziektes. Ook trekken ze meer bijen, vlinders en vogels aan dan exotische soorten. Dat is dus goed voor de biodiversiteit. Het bosje zorgt daarnaast ook voor verkoeling op warme dagen, waterberging bij zware regenval en verbetert de luchtkwaliteit.

De natuur dichterbij

Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. IVN werkt samen met gemeenten aan een wereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Een Tiny Forest is heel erg geschikt om mens en natuur te verbinden. IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij.

foto: gemeente