Waardlanden helpt inwoners met afval verminderen en nog beter scheiden

Gepubliceerd op 16 mei 2023 om 12:40

Campagne "Lekker opgeruimd" gaat van start

Waardlanden start met de campagne “Lekker opgeruimd”. De uitgebreide campagne wijst inwoners op de noodzaak om restafval te verminderen. En moedigt mensen aan hun eigen afval en belangrijke grondstoffen thuis nóg beter te scheiden. Want minder restafval is belangrijk voor het milieu en de portemonnee. De campagne draagt bij aan het doel om de hoeveelheid restafval per inwoner flink omlaag te krijgen, naar maximaal 100 kilogram in 2025. Dit is een daling van 132 kilogram per persoon per jaar ten opzichte van 2020. Waardlanden werkt hiervoor samen met de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden.

Introductie recycletarief in 2024

Om de hoeveelheid restafval te verminderen introduceren de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden vanaf 1 januari 2024 het recycletarief. Deze gemeenten berekenen de afvalstoffenheffing dan op een nieuwe manier. Inwoners krijgen invloed op de hoogte van een deel van de afvalstoffenheffing. Een deel staat vast en een deel is wisselend. Dit wisselende deel heet het recycletarief.
Scheid je grondstoffen goed en heb je weinig restafval? Dan zijn de kosten lager dan wanneer je veel restafval hebt. Je betaalt het recycletarief voor iedere keer dat je restafval aanbiedt. De nieuwe manier van afvalstoffenheffing berekenen geldt in 2024 niet voor inwoners van Vijfheerenlanden.
De gemeenten houden rekening met inwoners met veel medisch afval, zwerfafvalrapers en huishoudens met onvoldoende inkomen.

Minder afval en goed scheiden betekent minder restafval

De campagne “Lekker Opgeruimd” moet eraan bijdragen dat inwoners hun eigen afval nog beter gaan scheiden om restafval te beperken. Waardlanden-directeur Hans van den Brule zegt hierover: ’Met de campagne laten we zien dat iedereen ook thuis iets goeds kan doen. De restafvalberg verminderen is noodzakelijk om verdere uitputting van grondstoffen te voorkomen. Want door afval nog beter te scheiden, kunnen we meer grondstoffen recyclen. Dat is belangrijk voor het milieu en zo helpen we allemaal mee aan een schone en afvalvrije omgeving voor onszelf en toekomstige generaties.’

Lekker opgeruimd

Onderdeel van de campagne is de "Afval Scheiden Quiz". Met deze online quiz testen inwoners hun kennis over afval scheiden en verminderen. Ook publiceert Waardlanden blogs en filmpjes met meer inhoudelijke informatie over duurzaamheid en praktische tips over nog beter afval scheiden. En wie op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen en handige tips wil ontvangen, kan zich aanmelden voor de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en Waardlanden volgen op sociale media. De campagne zal naast online ook offline zichtbaar zijn. Zoals uitingen op straat en op de gemeentepagina’s in huis-aan-huisbladen. En onze milieucoaches zijn dagelijks op pad voor hulp en advies op straat, bij bijeenkomsten en
evenementen.

Tips en informatie

Meer tips, informatie en het antwoord op veelgestelde vragen over afval scheiden en de veranderingen rond de afvalinzameling zijn te vinden op www.waardlanden.nl/lekkeropgeruimd.


«   »