Veteranen krijgen Witte Anjer Perk

Gepubliceerd op 6 juli 2022 om 12:47

De "Witte Anjerperkje-Ambassadeurs" van het Nationaal Comité Veteranendag zetten zich, elk op hun eigen manier, in om elke gemeente aan te sporen een Witte Anjer Perk aan te leggen ter ere van de veteranen in Nederland. 

In 2005 is de Witte Anjer in Nederland geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. In juni 2019 legde de gemeente Leeuwarden als eerste gemeente in Nederland een Witte Anjerperkje aan, om hun veteranen te eren en te waarderen. Dit speciale perk bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan, en na de Nederlandse Veteranendag. Het Nationaal Comité Veteranendag is sindsdien actief op zoek naar andere Nederlandse gemeenten om het voorbeeld van de gemeente Leeuwarden te volgen. Dit werd al gedaan door de gemeenten: Leeuwarden, Den Haag, Amsterdam, Nieuwkoop, Wassenaar, Vleuten-De Meern, Uitgeest, Castricum, Limmen, Terneuzen, Hulst, Hoogerheide, Bergen op Zoom, Tilburg, Westerbeek (Gemeente Sint Anthonis) en Enschede. Met behulp van de ambassadeurs zal dit rijtje het komende jaar hopelijk worden uitgebreid. (meer tekst onder foto)

foto: GP-buro

Inmiddels heeft ook Gorinchem zich hierbij aangesloten. Buiten de Waterpoort  is aan de zuidelijke kant van het Wilhelminapark, in de buurt van het oorlogsmonument, nu ook een Witte Anjer Perk aangelegd. Het perkje beeldt met witte anjers en oranje afrikaantjes het logo van het Nederlands veteranen instituut uit.

De Witte Anjer is het symbool voor erkenning en waardering van het Nederlands  Veteranen instituut. Vrijdagmorgen, 8 juli, zal het Witte Anjer Perk door burgemeester Reinie Melissant officieel worden geopend.


«   »