Jaap Göbel is met 105 jaar de oudste man in Gorinchem

Gepubliceerd op 7 augustus 2023 om 13:30

Jaap Göbel mocht zaterdag 5 augustus 105 kaasjes uitblazen. De honderdvijf jarige woont samen met zijn vrouw Jeanne in de Rozenobel. Het echtpaar vierde op 25 november vorig jaar hun 75 jarig huwelijk. Göbel is de oudste man in Gorinchem. De jarige kreeg bonbons en een cadeaubon van de gemeente Gorinchem. 

Jaap werd in 1918 geboren als derde kind van het gezin Göbel in Tasikmalaya in Indonesië. Zijn vader was Nederlands, geëmigreerd naar Indonesië en werkte daar voor een Nederlands bedrijf. Jaap was een bijnaam die door zijn vader bedacht werd. Als langste zoon noemde zijn vader hem ‘lange Jaap’. Jaap zijn oorspronkelijke naam was Johan. Maar tot op de dag van vandaag noemt iedereen hem Jaap. Hij groeide op als Indische Nederlander en kreeg les op de Nederlandse school in Indonesië.

Jaap trouwde in 1947 in Indonesië met Jeanne. Samen krijgen ze vier zonen. Tot 1950 was Jaap beroepsmilitair voor het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Daarna werd hij overgeplaatst naar de Landmacht in Nederland. In 1951 kwam hij te werken op de kazerne in Gorinchem. Het gezin ging wonen in een door defensie toegewezen woning aan het Patrijzennest. In 1957 ging Jaap bij defensie met vervroegd pensioen. Zijn werkzame leven stopte echter nog niet. Jaap ging aan de slag bij het bekende Gorinchemse bedrijf De Vries Robbé.

Jaap is altijd een heel actieve man geweest. Is dol op tuinieren en graag buiten. Zijn vrouw Jeanne: ,,Jaap is ook heel technisch. Veel huishoudelijke apparaten heeft hij weten te repareren. Dit alles deed hij zonder specifieke opleiding. Alhoewel hij wel wat technische kennis op de Ambachtsschool had opgedaan.”  Vorig jaar werd Jaap getroffen door een lichte beroerte (TIA),  het lopen gaat sindsdien minder soepel. Jeanne: ,,Toch loopt hij iedere dag nog even een rondje. Ook leest Jaap nog graag. Mijn man is nog steeds opgewekt en in voor een grapje. En weet u dat wij in ons huwelijk van 75 jaar nog nooit ruzie hebben gehad. Jaap is een tevreden man,” aldus Jeanne Göbel.

foto: gemeente