Diamanten huwelijk: Kees en Jopie zijn 60 jaar getrouwd

Gepubliceerd op 24 augustus 2023 om 09:37

Burgemeester Reinie Melissant bezocht op 23 augustus Kees Jochems (83) en zijn vrouw Jopie Jochems- Lak (83). Het echtpaar is 60 jaar getrouwd: een diamanten huwelijk. Elkaar vrijlaten is volgens het echtpaar het geheim van zo’n lang leven samen.

Amsterdam

De in Gorinchem geboren en getogen Kees is op 1e pinksterdag 1960 aanwezig op het verlovingsfeest van een goede vriend in Amsterdam als hij Jopie ontmoet. Het is meteen raak. “De verloving van mijn vriend heeft geen stand gehouden, maar wij zijn na 60 jaar nog steeds gelukkig getrouwd” zegt Kees met een lach.

Na drie jaar heen en weer reizen tussen Amsterdam en Gorinchem trouwt het stel in het Oude Stadhuis van Amsterdam. De bruiloft wordt groots aangepakt, compleet met Cadillac en volgauto’s. Jopie maakt niet alleen haar eigen trouwjurk, maar ook alle kleding voor de bruidsmeisjes en alle dames van het gezelschap.

Huwelijkse leven

Direct na het huwelijk gaat het jonge stel in Gorinchem wonen. In eerste instantie op een kleine zolder bij een tante, maar al snel krijgen ze een eigen woning. Zoals gebruikelijk in die tijd stopt Jopie na het huwelijk met werken en zorgt ze voor het huishouden en gezin. Het echtpaar krijgt 3 zonen. Kees werkt tot aan zijn pensioen bij de PTT. Omdat Kees onregelmatig werkt kan Jopie ook snel haar werk als naaister weer oppakken en begint met kleding maken vanuit huis. “Ik liep achter de kinderwagen en deed boodschappen, in die tijd vonden mensen dat best vreemd”, vertelt Kees.

(meer tekst onder foto)

Kees en Jopie Jochems nemen felicitaties van burgemeester Reinie Melissant in ontvangst.

Creatief

Het echtpaar is actief en altijd bezig. Zo bewaren ze mooie herinneringen aan de 100 jaar oude woning aan de Verlengde Pompstaat. Kees en Jopie knappen deze woning volledig op en wonen hier 23 jaar met veel plezier. Maar naast het praktische kluswerk is het echtpaar ook erg creatief. Schilderen en tekenen zijn grote hobby’s van Kees. Op de vraag hoe hij zijn stijl omschrijft antwoordt hij lachend ”de Kees Jochems stijl”. Jopie is creatief op een ander gebied, ze maakt graag kaarten. Zo maakt ze de uitnodigingen voor het 60-jarig huwelijksfeest zelf.

Feest

Het diamanten huwelijksfeest wordt samen met kinderen en (achter) kleinkinderen gevierd bij de middelste zoon in de tuin. Hij woont in België. “Het is fijn dat iedereen er is en dat we weer compleet zijn”, sluit Jopie het gesprek af.