Open Monumentendag Gorinchem

Gepubliceerd op 8 september 2023 om 12:04

Gorinchem doet ook dit jaar weer mee aan de Open Monumentendag. Zaterdag 9 september zijn een aantal markante gebouwen gratis te bezoeken tussen 10 en 17 uur. Een unieke kans om binnen te kijken in monumenten die meestal gesloten zijn, gratis musea te bezoeken of mee te doen aan gratis activiteiten.

De Werkgroep Vesting Gorinchem opent vestingonderdelen die normaal gesloten zijn, zoals de poterne en de VIS kazemat. Ook het Tolhuis, archeologiedepot, schaftlokaal van De Vries Robbé en het schuilkerkje op de Langendijk zijn deze dag te bezoeken en je kunt demonstraties van de stoomspuit zien bij het brandweermuseum. Het volledige programma is te zien op mooigorinchem.nl en www.openmonumentendag.nl (zoek op Gorinchem).

(meer tekst onder foto)

Activiteiten

Nieuw! Speuren naar gevelstenen

Gorinchem staat bol van de monumenten. Vaak met prachtige gevelstenen die verwijzen naar vroeger gebruik en ambachten. Met de nieuwe gevelstenenroute ga je zelf ontdekken waar de stenen zijn. Soms moet je er wel even naar zoeken. Je kunt de route op 9 september gratis afhalen bij de VVV.

Gratis torenklimmen

Om 11, 13 en 15 uur kun je met een gids gratis de Grote Toren beklimmen (vanaf 8 jaar). Start: Grote Toren. Reserveer vooraf bij de VVV.

Gratis stadswandeling

Een stadswandeling is absoluut een aanrader. De enthousiaste gids leidt je langs de historische highlights en vertelt echte Gorcumse verhalen.
Start: 10.30, 12.30 en 14.30 uur bij de VVV. Reserveer vooraf bij de VVV.

Gratis vestingwandeling

Een deskundige gids voert je langs de belangrijkste militaire gebouwen en over het interessantste deel van de vestingwal. Start: 14 uur bij de VVV. Reserveer vooraf bij de VVV.

Info en reserveren

Meer informatie en reserveren van activiteiten bij VVV Gorinchem, Grote Markt 17, tel. (0183) 63 15 25 of vvv@mooigorinchem.nl. Hier liggen ook het programmaboekje en de gevelstenenroute klaar. Een volledig overzicht van de opengestelde monumenten en activiteiten is te zien op www.openmonumentendag.nl (zoek op Gorinchem).