Feestelijke start van nieuwbouw Van Zomerenlaan

Gepubliceerd op 8 september 2023 om 13:20

Donderdag 7 september was het feest aan de Van Zomerenlaan in Gorinchem. Want de nieuwbouw van 76 huurwoningen is daar officieel van start gegaan. Voor deze gelegenheid werd een door de kinderen van de Anne Frank school beschilderde heipaal de grond in geboord. Over minder dan een jaar krijgen de eerste gezinnen de sleutel van hun nieuwe woning in handen.

Aan de Van Zomerenlaan en W.F. Emckstraat komen 76 duurzame huurwoningen voor gezinnen. De energiezuinige woningen worden straks allemaal verwarmd via een bodemwarmtepomp. Op het dak komen zonnepanelen. Poort6 heeft voor dit project ook bewust gekozen voor een ander type keuken. Projectmanager Ruben Duinker: “De keukens die we hier gaan plaatsen zijn circulair. De fabrikant maakt deze keukens alleen met componenten en materialen die hergebruikt kunnen worden. En voor deze keukens is er geen enkele boom gekapt. Sterker nog de keukenleverancier plant 36 bomen extra per geleverde keuken.. Zo proberen wij een extra steentje bij te dragen aan het milieu”.

Extra bijzondere heipaal

Dura Vermeer is de aannemer die de woningen bouwt. De hele bouw neemt ongeveer een jaar in beslag. De echte eerste heipaal ging meteen na de bouwvak de grond in. Deze heipalen worden geboord. De overlast voor de buurt is daardoor minimaal. Zowel qua geluid als trillingen. De heipaal die donderdag 7 september de grond in ging, was extra bijzonder. Alle kinderen van de naastgelegen Anne Frankschool hebben deze heipaal eerst geschilderd. Een feestelijk gezicht op deze warme middag die werd geopend door Marije Buursink, directeur-bestuurder van Poort6, wethouder Eva Dansen en directeur Rob Steijn van Dura Vermeer Bouw Zuid.

Verhuistrein op gang

Marije Buursink: “Met de bouw van deze 76 nieuwe woningen, komt er een soort verhuistrein op gang. Een deel van de bewoners die tegenover deze buurt woont, mag met voorrang naar de nieuwbouw aan de Van Zomerenlaan verhuizen. Zij hebben stadsvernieuwingsurgentie omdat hun woning ook wordt vervangen door nieuwbouw. Daar komen straks nog eens 130 huurwoningen en 24 koopwoningen te staan. Die bouw start zo snel mogelijk nadat de woningen aan de Van Zomerenlaan en W.F. Emckstraat klaar zijn.”

Deeltuin

Van de in totaal 76 nieuwe huurwoningen aan de Van Zomerenlaan, komen 32 woningen aan een gezamenlijke deeltuin te liggen. Ruben Duinker: “De bewoners die hier komen te wonen, mogen deze deeltuin met elkaar inrichten en bijhouden. Het idee achter de deeltuin is dat het wat makkelijker is om elkaar te ontmoeten voor een gezellig praatje of een helpende hand. Alles staat nog open. Of de toekomstige bewoners straks knusse hoekjes willen of juist open ruimtes, een kruidentuin of misschien wel een jeu-de-boules-baan. Ze bepalen dit met elkaar. Wij stellen budget en ondersteuning beschikbaar maar de bewoners staan aan het roer”.

Reageren op de woningen

Vanaf donderdag 21 september kunnen geïnteresseerde woningzoekenden via woongaard.com reageren op de woningen. Om te kunnen reageren moet je ingeschreven staan als woningzoekende bij Woongaard. En je gezin moet uit minimaal 3 personen bestaan. Meer informatie over dit nieuwbouwproject vind je op poort6.nl/vanzomerenlaan.

foto's: Poort6

Poort 6