Waardlanden blijft de strijd aangaan tegen peuken en kauwgom op straat

Gepubliceerd op 13 november 2023 om 11:37

Op dinsdag 21 november 2023 plaatst Waardlanden op 7 locaties in Hardinxveld-Giessendam speciale bakken op plekken waar veel peuken en kauwgom op straat liggen. Deze duo-gumbuddy’s worden aan een bestaande prullenbak gemonteerd. Ook maakt Waardlanden de omgeving rond deze prullenbakken schoon. Want schoon houdt schoon.

Kauwgom- en peukenafval is wereldwijd een groot onderschat probleem. De kleine vervuilers hebben de grootste impact op ons milieu en samenleving. Ook brengt het hoge schoonmaakkosten met zich mee ze
steeds te verwijderen. De kauwgom en peuken uit de duo-gumbuddy’s worden verzameld voor recycling.

Peuken en kauwgom zijn zoveel schadelijker voor het milieu dan gedacht

Weinig mensen beseffen dat je op plastic kauwt als je kauwgom in je mond hebt. Het gom was vroeger van natuurlijke hars, maar tegenwoordig is bijna altijd van synthetisch rubber.
Ook peuken zijn ontzettend giftig. Een peuk blijft gemiddeld 12 jaar in het milieu, vergiftigt zo’n 8 liter grondwater en doodt planten en dieren. 75% van alle peuken heeft een filter en die bevat ook, net als kauwgom en bio-kauwgoms, microplastics. Deze plastics verteren nooit en komen met het grondwater in zee terecht en mogelijk via vissen later op je bord. Reden genoeg dus om jouw peuken en kauwgom in een bak te gooien.

Campagne tegen peuken op de grond

In de strijd tegen filters en sigaretten op straat herhaalt Waardlanden in november op de sociale media Facebook en Instagram de campagne “Hey Viespeuk! Peuken op de grond, dat kan echt niet meer.”  De campagne richt zich specifiek op rokers en laat zien dat peuken op de grond schadelijk en niet meer van deze tijd zijn. De campagne verwijst naar de speciale campagnesite met achtergrondinformatie: heyviespeuk.nl.

Samen voor een afvalvrije en schone regio

Waardlanden werkt samen met gemeenten en zwerfafvalpakkers hard aan een afvalvrije en schone regio. Ook zijn er in het centrum van Gorinchem asbakken bevestigd aan afvalbakken. De resultaten zijn positief.
Gemiddeld zitten de asbakken bij leging meer dan de helft vol. Dat scheelt dus veel peuken op de grond. In Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden worden uitdrukplaatjes aangebracht bij prullenbakken. Zo kan een sigaret eenvoudig gedoofd worden en in de prullenbak worden gegooid. Toch blijft gedragsverandering bij rokers hard nodig. Daar wil Waardlanden met de campagne aan bijdragen.

Samen kunnen we patronen veranderen. Dus wil je roken op straat, zorg dan dat je een zakasbak bij je hebt. Want je peuk op straat gooien? Dat kan echt niet meer!