Een explosief probleem: illegale lachgascilinders

Gepubliceerd op 14 november 2023 om 16:18

Bron: Waardlanden

Ook jij zal ze wel eens tegenkomen bij een opruimactie: gedumpte lachgascilinders. Sinds 1 september 2023 mag je deze illegale tanks inleveren bij onze milieustraten. Eigenlijk mogen we officieel geen illegale lachgastanks bij onze milieustraten accepteren vanwege de Opiumwet. 

Toch is we deze noodmaatregel ingevoerd om gevaarlijke situaties te voorkomen. Deze cilinders zijn gevaarlijk afval en daarom mag je ze niet bij het restafval gooien. Ze kunnen namelijk ontploffen in inzamelwagens en verbrandingsinstallaties. Wil je een gedumpte lachgastank niet zelf vervoeren? Doe dan een melding bij jouw gemeente of op waardlanden.nl/meldingen.

Publiekscampagne "Lever 'm veilig in"

Om gebruikers bewust te maken van de mogelijkheid deze cilinders veilig in te leveren, hebben de brancheverenigingen NVRD en Vereniging Afvalbedrijven een publiekscampagne gelanceerd. De kernboodschap luidt: "Gooi niet weg... lever 'm veilig in." De campagne richt zich vooral op jongvolwassenen, de belangrijkste gebruikers van lachgas. Hoewel de campagne een tijdelijke oplossing is, pleit de afvalbranche ervoor om het statiegeldsysteem weer in te voeren en Europese samenwerking om het lachgasprobleem op lange termijn aan te pakken. Alle hulp om de veiligheid van medewerkers en vrijwilligers te waarborgen en de schade te beperken, is welkom. Meer informatie vind je op www.veiliginleveren.nl. Samen kunnen we ongelukken en schade voorkomen.

foto: Waardlanden