Leerlingen Anne Frankschool planten derde Tiny Forest in Gorinchem

Gepubliceerd op 25 januari 2024 om 09:30

Leerlingen, buurtbewoners en IVN Natuureducatie hebben vandaag het derde Tiny Forest in Gorinchem geplant. Het minibos, naast de Anne Frankschool, werd onthuld door de directeur van de school en de projectleider van IVN. Samen met de leerlingen zetten zij de eerste boom in de grond.

Een Tiny Forest is een klein bos ter grootte van ongeveer een tennisbaan. Dit groene initiatief draagt onder andere bij aan het vergroten van de lokale biodiversiteit. Wethouder Polatli vertelt: "We hebben nu drie van deze kleine bossen aangelegd, bij basisschool Samen Onderweg, de Jenaplanschool en nu ook bij de Anne Frankschool. Bij de aanleg van deze minibossen gaat het verder dan alleen het vergroten van onze biodiversiteit. Het is een groene omgeving die niet alleen prettig is voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor de mensen in de buurt. In het buitenlokaal leren kinderen op een speelse manier over de prachtige Nederlandse natuur. Tegelijkertijd wordt dit bos een rustgevende plek voor buurtbewoners, waar zij kunnen genieten, helpen bij het onderhoud en elkaar kunnen ontmoeten.” 

Leren in en van de natuur

Spelen en leren op groene plekken, zoals een Tiny Forest, bieden veel voordelen. Kinderen kunnen er spelen en hun creativiteit de vrije loop laten. Het buitenlokaal biedt een praktische leeromgeving waar kinderen op ontdekkingsreis gaan in de natuur, leren over bodemdieren, planten en bomen. Directeur Sanne Hooimeijer van de Anne Frankschool voegt toe: "Bij ons op school geloven we in het motto 'wat je aandacht geeft, groeit'. Dit Tiny Forest is een tastbaar voorbeeld van hoe we aandacht geven aan de natuur en aan onze leefomgeving."

Bomen en heesters uit eigen land

In een Tiny Forest staan alleen bomen en heesters uit Nederland. Deze inheemse soorten hebben zich spontaan in ons land gevestigd na de laatste ijstijd. Inheemse planten kunnen beter tegen ziektes, trekken meer bijen, vlinders en vogels aan en dragen bij aan de biodiversiteit. Het bos zorgt ook voor verkoeling op warme dagen, waterberging bij hevige regenval en verbetert de luchtkwaliteit. Het bos draagt bij aan het weerbaar maken van de stad tegen de effecten van klimaatverandering. 

De natuur dichterbij

In een tijd van verstedelijking en digitalisering brengt het Tiny Forest-initiatief mens en natuur dichter bij elkaar. IVN werkt samen met gemeenten om een wereld te creëren waarin het contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Een Tiny Forest is een ideale manier om deze verbinding te realiseren. IVN streeft ernaar dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, waardoor de natuur in steden steeds toegankelijker wordt. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Gorinchem en dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.