Cursus ‘Zicht op evenwicht’ tegen vallen onder ouderen

Gepubliceerd op 16 augustus 2023 om 09:28

Bij het ouder worden neemt de kans op vallen toe. Ruim de helft van de ouderen is bezorgd om te vallen en vermijdt daardoor activiteiten. Dit is niet nodig en daarom organiseert Rivas ledenorganisatie vanaf woensdag 6 september 2023 de cursus ‘Zicht op evenwicht’. Onder deskundige begeleiding van een ergotherapeut leren deelnemers in acht bijeenkomsten van anderhalf uur weer onbezorgd actief te zijn. 

Dit met het doel om weer met zelfvertrouwen te bewegen, in conditie te blijven en het evenwicht te verbeteren. Dat vermindert de kans op vallen.

Wat houdt de cursus in?

Deelnemers krijgen informatie en praktische tips. Vanaf de derde bijeenkomst doen deelnemers gezamenlijk eenvoudige oefeningen (grotendeels vanaf een stoel). Wie aan de cursus wil deelnemen, moet wel in staat zijn om korte afstanden te lopen, eventueel met behulp van een rollator of wandelstok. Onderwerpen die tijdens de cursus aan bod komen
variëren van leren omgaan met bezorgdheid om te vallen en het belang van lichaamsbeweging. Maar ook het voorkomen van valpartijen, risicovol en veilig gedrag en risico’s in en om het huis, passeren de revue.

Startdatum en locatie

De cursus vindt plaats in Het Gasthuis, Banneweg 61 in Gorinchem van 13.30 tot 15.00 uur. De startdatum is op woensdag 6 september 2023. De vervolgbijeenkomsten zijn op 13, 20, 27 september, 4, 11, 18 en 25 oktober 2023. In januari 2024 is er een herhalingsbijeenkomst.

Kosten

De kosten van de cursus bedragen 150 euro inclusief cursusboek. Leden van Rivas krijgen 20 procent korting. Deelnemers die aanvullend verzekerd zijn bij VGZ, komen in aanmerking voor een vergoeding door VGZ vanuit het preventiebudget. De vergoeding kan oplopen tot 150 euro, afhankelijk van het soort aanvullende verzekering.

Aanmelden

Maximaal 10 personen kunnen aan de cursus deelnemen. Deelname gebeurt op volgorde van aanmelding. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website www.rivas-ledenorganisatie.nl.