Quilten langs de Linge,

Gepubliceerd op 4 september 2023 om 17:27

30 jaar Lingelappers

Wie houdt van quilts moet beslist een bezoekje brengen aan de expositie Quilten langs de Linge in het Gorcumse Hendrick Hamel Museum. Leden van vereniging De Lingelappers, die haar 30-jarig jubileum viert, tonen daar hun allermooiste creaties. De aantrekkelijkheid van een quilt - een doorgestikte deken, gemaakt van drie lagen textiel - zit in de verrassende combinatie van kleuren en vormen. Door de herhaling van gekeurde stoffen in vastgelegde patronen bereiken de makers al snel een 

evenwichtig en monumentaal effect. En daar zijn in de expositie prachtige voorbeelden van te zien. De expositie start op 16 september en loopt door tot maart 2024.

Verscheidenheid

De geschiedenis van het Quilten gaat terug tot in de Romeinse tijd. In Nederland dateren de oudste quilts uit het eind van de 17e eeuw. Ook toen al waren ze voorzien van aantrekkelijke patronen, maar dienden vooral een praktisch doel: als lekker warme deken. Quilts van nu hebben vaker een
decoratieve functie en weerspiegel de persoonlijkheid van de maker; die grote verscheidenheid is heel verrassend.

Onzichtbare draad

Voor veel makers is quilten verweven met hun leven. Vaak zijn zij van jongs af aan bezig met textiel, het handwerken zit hen in de genen. Tijdens hun bijeenkomsten delen de Lingelappers quiltnieuwtjes en -geheimen, - maar natuurlijk ook lapjes stof - met elkaar. Het is de onzichtbare draad die hen verbindt. Ieder heeft een eigen voorkeur en stijl gevonden. Sommige quilters gaan uit van een heel eenvoudig patroon en laten zich leiden door de stoffen die verder helpen en inspireren.
Anderen hebben vooraf een beeld of thema in gedachten en werken dat uit. In alle gevallen is het eindresultaat fascinerend en uniek. Twee dezelfde quilts bestaan niet.

Activiteiten

Tijdens de maandelijkse Culturele Zondag - de tweede zondag van de maand - verzorgen leden van de Lingelappers rondleidingen, demonstraties en workshops. Zie voor informatie:
www.hendrickhamelmuseum.nl
Combineer uw bezoek aan de expositie met een kijkje in de vaste presentatie over Hendrick Hamel, de Gorcumse ‘ontdekker van Korea’. Adres: Kortendijk 67, Gorinchem. Openingstijden: woensdag-zondag 13.00-17.00 uur.

Mathieu van Pelt (conservator van het Hendrick Hamel Museum)en Ingrid van Tuyl, voorzitter van De Lingelappers bij de door haar gemaakte quilt.