Nieuw: Stichting Talentontwikkeling gaat samenwerking aan met Unitas

Gepubliceerd op 6 oktober 2023 om 09:59

De Stichting Talentontwikkeling en de Gorcumse Voetbalvereniging Unitas gaan een structurele samenwerking aan. Een overeenkomst hierover is onlangs ondertekend. Naast een Buitenschoolse Opvang (BSO) gericht op sport gaan de twee partijen ook maatschappelijke activiteiten ontplooien om de leefbaarheid in de omliggende wijken te vergroten.

De Stichting Talentontwikkeling en de Gorcumse voetbalvereniging Unitas, een vereniging die inmiddels al meer dan 125 jaar bestaat en sinds jaar en dag een vaste waarde is in de Gorcumse samenleving, gaan een structurele samenwerking aan vanuit de vestiging Sportpark Molenvliet. 
Dat is heel positief voor de maatschappelijke doelen van beide partijen en onder andere de wijken Gildenwijk, Haarwijk en Stalkaarsen gaan daar al op korte termijn van profiteren. Het idee van Stichting oprichter Clint van der Heyden en het bestuur van Unitas sluit ideaal aan bij de vier pijlers van de Gorcumse Beleidsmonitor Integraal Sociaal Beleid, gezonde leefstijl, Leefomgeving, Iedereen doet mee, passende zorg en Ondersteuning. 

Landelijk actief

De Stichting Talentontwikkeling die landelijk actief is, is opgericht om mensen verder te brengen en heeft daarvoor veelzijdige activiteiten. Op korte termijn gaat de Stichting op Sportpark Molenvliet starten met Huiswerkbegeleiding (overdag, kantine), Vrouwenmiddag (moeders sporten en kookles, peuters worden opgevangen), en een "Peuter café”.

Op de langere termijn wil de stichting een vrouwendag realiseren (gezond koken, bewegen), maar ook taal- en conversatielessen geven en huiswerkbegeleiding, gratis ontbijt voor kinderen en ouders en vakantie-activiteiten voor de jeugd. In anderen steden zijn dat uitjes naar bijvoorbeeld Madurodam of het spoorwegmuseum in Utrecht; maar er is van alles mogelijk. 

Kick-off met Koen Zitoen

Op vrijdag 20 oktober 2023 zal daartoe de kick-off plaats vinden in het Sportpark Molenvliet met een mooi programma vanaf 14.00 uur in aanwezigheid van Koen van der Leeden – vooral bij jongeren op Instagram en TikTok (100.000 volgers) bekend als “Koen Zitoen”. De maatschappelijk betrokken Koen is niet alleen een getalenteerde keeper, maar ook een energieke presentator en producer bij Touzani TV. 

Arbeidsmarkt

De Stichting Talentontwikkeling zorgt er ook voor dat mensen die om wat voor reden dan ook een afstand tot de arbeidsmarkt hebben gekregen nieuwe kansen krijgen. Daarvoor bied de Stichting opleidingen met een baangarantie aan. Tijdens het evenement op 20 oktober zal de Stichting ook present zijn met een talentenbalie dus mensen die opzoek zijn naar een baan kunnen zich daar vrijblijvend informeren.

Gratis herfst-, kerst-, voorjaars-, zomeractiviteiten

De Stichting Talentontwikkeling heeft ervaring: In diverse stadswijken door het hele land organiseert ze veel maatschappelijke activiteiten zoals gratis herfst-, kerst-, voorjaars-, zomeractiviteiten. Een gratis zomerkamp, gratis Nederlandse lessen, gratis huiswerkbegeleiding, uitstapjes met vrouwen en kinderen uit wijken waar het gemiddelde inkomen bijzonder laag ligt, huiswerkbegeleiding en coaching en fietslessen. De “vrouwengroepen” die ontstaan zorgen ook weer voor veel nieuwe ideeën voor de wijken en de Stichting Talentontwikkeling kijkt dan ook uit naar een goede samenwerking met de gemeente Gorinchem en de behoeftes van de mensen zelf.

Talent4Kidz, een Sport BSO

De Stichting Talentontwikkeling gaat in Januari 2024 starten met een Sport BSO en heeft al verschillende stappen gezet om aan de wettelijke eisen te voldoen. De Stichting Talentontwikkeling heeft een eigen kinderopvangorganisatie genaamd Talent4Kidz. Kinderen en jongeren uit Gildenwijk, Haarwijk, Stalkaarsen, Dalem, en de Lingewijk kunnen zo sportief bezig zijn in hun vrije tijd. De Stichting hoopt ook meisjes en jonge vrouwen te bereiken en het voetbal voor hen attractief te maken.

Foto: De besturen van Unitas en Stichting Talent Ontwikkeling, met naast penningmeester Ligthert stichtingsdirecteur Clint van der Heijden en BSO- Coordinator Soumia Saghiri