Centraal Punt stroomde vol bij IFFG Maand van Respect special

Gepubliceerd op 13 november 2023 om 12:26

Woensdagavond 8 november was de grote zaal van Centraal Punt in Gorinchem omgetoverd tot een filmzaal. Ruim 100 bezoekers trotseerden het gure herfstweer en kwamen genieten van de Franse film Quand Tu Seras Grand. In het kader van de Maand van Respect stond het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) i.s.m. de Gemeente Gorinchem stil bij respect, tolerantie en omzien naar elkaar.

De avond werd geopend door festivaldirecteur Anika van der Kevie, die samen met beleidsmedewerker sociaal domein Sanne van Driel, in gesprek ging over het thema van de filmspecial. In de film volgen we Yannick, verzorger in een woonzorgcentrum. Ondanks de hoge
werkdruk en budgettaire beperkingen blijft hij enthousiast en positief zijn werk doen. Maar wanneer hij gedwongen wordt om de eetzaal te delen met jonge leerlingen van een nabijgelegen school en hun begeleidster, wordt de situatie nog ingewikkelder. Hun komst zet zijn leven en dat van de
ouderen volledig op zijn kop. Toch blijken de kinderen dat leven weer kleur te geven.

Dat de werkdruk in de zorg en onderwijs hoog is, is bekend. Beleidsmedewerker van de gemeente Gorinchem Sanne van Driel ging in op wat mensen zelf kunnen doen om mentaal en fysiek fit ouder te worden. Preventie is belangrijk, zoals meedoen aan diverse activiteiten, blijven bewegen en het hebben en onderhouden van een sociaal netwerk. De film gaf een inkijkje in het belang van zorgen voor je medemens, de bezoekers waren onder de indruk van de warme, ontroerende film.

Het was de laatste filmspecial van het IFFG in 2023. Het IFFG maakt zich op voor het festival van 11- 14 april 2024. Voor meer informatie en updates: iffg.nl.