Portugal bestelt Multi-Purpose Drone Carrier bij Damen

Gepubliceerd op 26 november 2023 om 11:05

Portugese marine tekent contract met Damen Shipyards

De Portugese marine heeft Damen Shipyards Group gecontracteerd voor het ontwerp, bouw en uitrusting van een ultramodern Multi-Purpose Vessel. Het contract werd ondertekend door admiraal Jorge Pires, directeur schepen, en Jan-Wim Dekker, chief commercial officer van Damen Shipyards Group. 

Aan het project is een Europees aanbestedingsproces voorafgegaan. Het schip wordt gefinancierd door de Recovery and Resilience Facility (RRF) van de Europese Unie, die deel uitmaakt van NextGenerationEU (het economische herstelpakket ter ondersteuning van de EU-lidstaten die getroffen zijn door de COVID-19-pandemie). 

Damen heeft dit 107 meter lange Multi-Purpose Vessel ontwikkeld op basis van de specifieke eisen van de Portugese marine. Dit resulteerde in het ontwerp van een daadwerkelijk multifunctioneel platform, primair inzetbaar voor oceaanonderzoek, zoek- en reddingsacties, noodhulp en maritieme veiligheids- en marine-ondersteuningsoperaties. Het schip zal daartoe onbemande drones en helikopters kunnen inzetten. 

Voor het oceaanonderzoek en de monitoringactiviteiten wordt het schip uitgerust met laboratoria en accommodatie voor wetenschappelijk personeel. Voor de marine ondersteuning wordt het onder andere mogelijk om vanuit de achtersteven Unmanned Underwater Vehicles (UUV’s) en Unmanned Surface Vehicles (USV’s) te lanceren. Dankzij het 94x11 meter metende vliegdek en de hangaars kan er gevlogen worden met helikopters en Unmanned Aerial Vehicles (UAV’s). 

Daarnaast krijgt het schip – dat door de Portugese marine als een Multi-Purpose Vessel (PNM) geclassificeerd wordt – de beschikking over een vrachtdek van 650 vierkante meter, waar ruimte is voor twaalf 20-voet containers. Hierdoor kunnen modulaire systemen zoals ziekenhuisfaciliteiten of remolet operated vehicles (ROV) meegenomen worden. 

foto: Damen

“We zijn er trots op dat we geselecteerd zijn om dit spectaculaire schip voor de Portugese marine te bouwen”, aldus Arnout Damen, CEO van Damen Shipyards Group, na de ondertekeningsceremonie van het contract. “Wij zijn ervan overtuigd dat dit schip een belangrijke mijlpaal zal betekenen in de marinesector. Het is de eerste in zijn soort, met de meest uitgebreide mogelijkheden om om alle soorten drones in te zetten. Het multifunctionele karakter van dit schip stelt de Portugese marine in staat om veeleisende missies te ondernemen en tegelijkertijd onderzoeksactiviteiten uit te voeren in de diepste delen van de oceaan. Het onderstreept ook de hechte relatie van Damen met de Portugese marine en is een nieuw voorbeeld van samenwerking in de Europese defensie-industrie.” 

De Portugese marine heeft momenteel twee door Damen gebouwde schepen in dienst. Dit zijn de 122 meter lange Bartolomeu Dias-klasse fregatten NRP Bartolomeu Dias en NRP D. Francisco de Almeida. Beide schepen dienden oorspronkelijk bij de Koninklijke Marine (als M-fregatten van de Karel Doorman-klasse) voordat ze een ingrijpend moderniseringsprogramma ondergingen, uitgevoerd door Damen en het Nederlandse Commando Materieel en IT (COMMIT) van het Ministerie van Defensie. 

foto: Damen

*)Damen Shipyards Group - Oceans of Possibilities 

Damen Shipyards Group is al ruim negentig jaar actief en biedt wereldwijd maritieme oplossingen via het ontwerp en de bouw, conversie en reparatie van schepen en scheepsonderdelen. Door de integratie van componenten en deelsystemen bouwen we innovatieve platformen van topkwaliteit, waarmee we voor onze klanten maximale toegevoegde waarde realiseren.  

Onze kernwaarden zijn fellowship, craftsmanship, entrepreneurship en stewardship. Ons doel is om ‘s werelds meest duurzame scheepsbouwer te zijn, mede dankzij digitalisering, standaardisatie en seriebouw van onze vaartuigen.  

Damen exploiteert 35 scheepswerven en 20 andere bedrijven in 20 landen, ondersteund door een wereldwijd verkoop- en servicenetwerk. Damen Shipyards Group biedt directe werkgelegenheid aan meer dan 12.000 medewerkers.