Herdenking Holocaust

Gepubliceerd op 29 januari 2024 om 11:23

Op zondag 29 januari vond bij het Joods monument in Gorinchem een indrukwekkende herdenking plaats ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust. In voorgaande jaren werd deze herdenking georganiseerd door de regionale groep van Christenen voor Israël. Echter, door een tekort aan vrijwilligers slaagde deze groep er voor het tweede opeenvolgende jaar niet in om de Holocaustherdenking in Gorinchem te organiseren.

In reactie hierop hebben andere betrokken initiatiefnemers de verantwoordelijkheid op zich genomen om de herdenking te organiseren. Opmerkelijk is dat zij ervoor hebben gekozen niet alleen de Joodse slachtoffers te herdenken, maar alle slachtoffers van de Holocaust. Hierdoor is de herdenking toegankelijk geworden voor diverse groepen en krijgt het een breder karakter. 

Tijdens de herdenking werden verschillende toespraken gehouden door prominente sprekers, waaronder burgemeester Reinie Melissant-Briene, rabbijn Tal van Kekem namens de Joodse gemeenschap, Maarten Venhoven namens COC Rotterdam, en Barbara Kneapen en Tim van Deursen namens de gemeenschap met een beperking. Een bijzonder moment was de plaatsing van een kunstwerk bij het monument door Barbara Kneapen en Tim van Deursen, waarmee zij hun respect betuigden aan alle slachtoffers. 

De herdenking werd op een respectvolle wijze begeleid door Michel den Uijl, met muzikale ondersteuning van Helga van Buitelaar op de fluit en Johan van Drunen op de gitaar. 

video: GP-TV

foto's: GP-buro