De kracht van de Living Library

Gepubliceerd op 14 april 2024 om 09:21

Na het succes van de eerste editie, verwelkomde de bibliotheek van Gorinchem op zaterdag 13 april voor de tweede keer de Living Library. Het evenement, mede georganiseerd door de gemeente Gorinchem en woningcorporatie Poort6, trok opnieuw veel belangstelling. Bijzonder aan deze editie was de aanwezigheid van Wethouder Eva Dansen, die het belang van inclusie en diversiteit benadrukte.

De Living Library biedt een unieke ervaring waarbij mensen geen boeken lezen, maar met elkaar in gesprek gaan. "Interessante mensen die je in het dagelijks leven niet snel spreekt," aldus een van de organisatoren. "Het is een kans om vooroordelen en stereotypes te doorbreken en om daadwerkelijk te luisteren naar de verhalen van anderen."

Tijdens het evenement konden deelnemers bladeren door een catalogus met diverse 'levende boeken'. Van een hacker tot iemand die te maken heeft gehad met huiselijk geweld, de variatie aan verhalen bood een unieke kans voor nieuwsgierige bezoekers om in gesprek te gaan en nieuwe perspectieven te ontdekken.

"De kracht van de Living Library ligt in het delen van echte verhalen," merkte een van de deelnemers op. "Het opent deuren naar begrip en empathie die van essentieel belang zijn voor een inclusieve samenleving."

Na afloop vertelde een enthousiaste Ester Vloedgraven, beleidsmedewerker Welzijn bij gemeente Gorinchem: “Er kwam bij de terugkoppeling vooral veel terug dat de boeken hele verschillende gesprekken hebben gehad. Het boek ‘Veteraan’ heeft bijvoorbeeld een gesprek gehad over militair zijn, over zijn terugkomst en over het land Libanon. Daarnaast waren de ‘lezers’ allemaal heel open, nieuwsgierig en oprecht geïnteresseerd.”

Met zijn oorsprong in Denemarken is de Living Library uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat sociale verandering en inclusie bevordert. Door persoonlijke verhalen te delen en empathie op te bouwen, draagt de Living Library bij aan het bevorderen van tolerantie, begrip en respect voor diversiteit.

Het succes van de tweede editie van de Living Library in Gorinchem onderstreept het belang van dergelijke initiatieven in het bevorderen van inclusie en het uitdagen van vooroordelen. De organisatoren kijken uit naar toekomstige evenementen waarbij de kracht van persoonlijke verhalen centraal staat.

Video: GP-TV