‘Tegenpolen| verschillend verbonden’

Gepubliceerd op 1 februari 2024 om 10:33

In een wereld vol conflicten en veranderingen dringt zich steeds meer de vraag op: "ben je voor of tegen, en aan wiens zijde sta jij?" Meningsverschillen zijn normaal, maar wanneer een kloof ontstaat en het wij-tegen-zij denken vijandig wordt, brengt dat risico's met zich mee.

“Samenzweerder Geesteranus opgepakt en vastgezet op Loevestein.” Dat zou in 1624 dik gedrukt op de voorpagina’s van de kranten hebben kunnen staan. De opsluiting van predikant Arnoldus Geesteranus, dit jaar precies 400 jaar geleden, vormt de inspiratie voor een verhaal over wij-zij-denken en staat symbool voor polarisatie, zowel toen als nu. Voor de nieuwe tentoonstelling "Tegenpolen" slaan Slot Loevestein en het Humanistisch Verbond de handen ineen. Hiermee creëren ze bewustwording over de gevaren van polarisatie en bieden ze handvatten om hiermee om te gaan.De nieuwe tentoonstelling is vanaf 28 maart te bezoeken op Loevestein.
(meer tekst onder foto)

Foto: Rijksmuseum Amsterdam - In de zeventiende eeuw komen Prins Maurits en Johan van Oldenbarnevelt lijnrecht tegenover elkaar te staan

Historische context, hedendaagse relevantie

In de zeventiende eeuw heerst er veel onenigheid in Nederland. Prins Maurits en Johan van Oldenbarnevelt staan lijnrecht tegenover elkaar. Hun meningsverschillen over politiek en geloof brengen het land bijna tot een burgeroorlog. Het remonstrantse geloof wordt zelfs verboden in een poging de eenheid te herstellen. Slot Loevestein, destijds de staatsgevangenis van Nederland, speelt hierin een belangrijke rol: negen predikanten, waaronder Arnoldus Geesteranus, worden er levenslang opgesloten.

De tentoonstelling vertelt niet alleen deze historie, maar werpt ook een blik op het heden. Het Humanistisch Verbond belicht de actuele polarisatie in Nederland. Met prikkelende vragen en stellingen worden bezoekers uitgedaagd om na te denken over hun eigen standpunten en hoe deze zijn gevormd. De tentoonstelling toont dat verhalen verschillende kanten hebben. Maar vooral ook, dat mensen meer zijn dan hun mening. Het laat zien hoe dialoogoverandere standpunten bijdraagt aan een samenleving met meer begrip en tolerantie, waarin iedereen zich thuis voelt. En waarin diversiteit ons juist kan verbinden.

Opening

Vroeger was Slot Loevestein een staatsgevangenis waar de gevolgen van de 17e-eeuwse polarisatie zichtbaar waren. Nu, als rijksmuseum, is het slot deideale locatie voor een tentoonstelling over zo’n actueel onderwerp. Deze tentoonstelling is met boeiende en relevante verhalen speciaal ontwikkeld voor een breed publiek. Met een kinderlijn, inclusief spellen en activiteiten, is het een aanrader voor jong en oud.

“Tegenpolen” opent op 27 maart 2023 voor pers en genodigden. Vanaf 28 maart is de tentoonstellingdagelijks open voor publiek. Rondom het thema worden diverse activiteiten georganiseerd, waaronder lezingen, filmvertoningen, workshops en educatieve programma’s voor scholen. De huidige tentoonstelling ‘Monddood – Politiek gevangen’ is nog tot en met 10 maart te zien.