Bagijnenwal met molen en Lingehaven

Gepubliceerd op 20 juni 2024 om 13:24

In het hart van de oude vestingstad liggen verschillende stukjes geschiedenis. Deze week zag ik een zwart-wit foto tegen op internet. Het was als een een plek die ik, geboren in de bovenstad zo goed kende, maar die nu toch heel anders lijkt.

De luchtfoto toonde een stukje Bagijnenwal, met de molen Nooit Volmaakt die trots over de stad uitkeek. De Lingehaven waar  langs de kade vrachtschepen lagen aangemeerd.

Met mijn drone heb ik pas diezelfde locatie verkend, de Bagijnenwal en de omgeving vastgelegd vanuit een nieuw perspectief. Het was fascinerend om te zien hoe de wal rond de molen was veranderd. 

Een opvallende afwezige was het witte huisje naast de Korenbrug aan de Havendijk. Het huisje waar ooit de brugwachter woonde die voor de passerende schepen de Korenbrug en de Visbrug opende. Het  huis is destijds afgebroken vanwege de verkeersveiligheid.

Maar tussen de veranderingen door waren er ook constanten. De Watertoren staat daar nog steeds en ook de molen De Hoop hield stand.

Langs de kades aan de Ondervloed van de Lingehaven lagen schepen. Nu liggen er schepen die niet langer actief in de handel zijn, maar rustend als monumenten, als levende herinneringen aan een tijd.

Terwijl ik de foto's naast elkaar legde, besefte ik dat het niet alleen de fysieke veranderingen waren die de aandacht trokken, maar ook de geest van de plek die bleef resoneren. De verhouding van de foto's lijkt heel anders, dat heeft meer te maken met hoogte vliegtuig en drone en de objectieven die werden gebruikt . De locatie is nu meer een plek voor wandelingen over de wallen of voor toeristen die de geschiedenis van de vestingstad wilden ontdekken.

Hieronder nog twee foto's. Één met de molen erbij. De andere kunt de locatie in 360 graden bekijken. Klik hiervoor op de linker knop van uw muis en beweeg deze over de foto. Veel plezier.