Altenawal toen en nu

Gepubliceerd op 20 juni 2024 om 13:38

Ditmaal publiceren we een segment van de Altenawal, vastgelegd in luchtopnamen vanuit een vliegtuig. Daaronder plaatsen we de foto die vandaag met een drone is gemaakt. Dit deel heeft door de jaren heen aanzienlijke veranderingen ondergaan.

Op 16 december 1971 sloeg  de burgemeester de eerste paal voor het nieuwe verpleeghuis aan het Nonnenveld, genaamd "Nieuwe Gasthuis", Er kwam definitief een einde aan het bestaan van het Ziekengasthuis in de Haarstraat.

Het gebouw heeft vele jaren gefunctioneerd als verpleeghuis. Ernaast bevond zich een woontoren, die speciaal was ontworpen om het personeel van de zorginstelling van woonruimte te voorzien.

In 2018 werd Het Nieuwe Gasthuis in Gorinchem, samen met de bijbehorende woontoren voor het personeel, gesloopt. Deze sloop maakte deel uit van een omvangrijk herontwikkelingsplan voor het Nonnenveldgebied in Gorinchem.

Op de vrijgekomen locatie zijn nieuwe koop- en huurwoningen gebouwd om de woonruimte in de stad uit te breiden. Bij deze woningen is speciale aandacht besteed aan het esthetische aspect van de nieuwbouw, zodat deze naadloos aansluit bij de historische en stedelijke context van Gorinchem.

De veranderingen op de locatie zijn duidelijk zichtbaar op de twee onderstaande foto's.

(Foto: Photo Sea Sky Martin, Rotterdam - uitgifte kaart door Emdeeha BV Oosterbeek)

Foto uit de collectie van Barry van Baalen - https://flic.kr/p/2pXCnfm