Navigeren langs de parels van Gorinchem

Gepubliceerd op 17 juni 2024 om 15:37

Gorinchem, een stad doordrenkt van geschiedenis en omgeven door imposante vestingwallen, heeft een magnetische aantrekkingskracht op toeristen. Als trotse inwoner van deze prachtige vestingstad, juich ik het toe dat we bezoekers willen helpen navigeren door onze kronkelende straten en langs onze historische schatten met behulp van nieuwe wegwijzers.

Onlangs werd er een nieuwe wegwijzer geplaatst op de hoek van de Hoogstraat en de Arkelstraat, een toevoeging die bedoeld is om bezoekers te leiden naar de vele bezienswaardigheden die Gorinchem te bieden heeft. Een nobel streven, zonder twijfel, maar bij nadere inspectie kunnen we niet ontkennen dat er wat slordigheden zijn geslopen in de uitvoering.

Allereerst valt het op hoe de paal zich krap tussen een lantaarnpaal en een Amsterdammertje heeft weten te wurmen. Het lijkt bijna alsof hij op zijn plek is gezet met een nonchalante "Zet hier maar neer" houding. En laten we het niet hebben over de prachtige bloembak die aan de lantaarnpaal hangt. Een sieraad voor de straat, zonder twijfel, maar op een manier dat het bijna de aandacht afleidt van de wegwijzers die erachter verborgen zijn. Vooral wanneer de bloemen in volle bloei staan, dreigen de teksten aan het zicht te worden onttrokken.

Maar de fysieke plaatsing is slechts één kant van het verhaal. Wat nog meer zorgen baart, is het gebrek aan informatie op deze wegwijzers. Essentiële bezienswaardigheden, zoals onze stadsmolens, lijken volledig over het hoofd te zijn gezien. En in plaats van gedetailleerde informatie over de monumenten, moeten bezoekers het doen met het vage label "Historische stadskern".

Natuurlijk ben ik voorstander van initiatieven die bezoekers helpen onze stad te verkennen, maar laten we eerst een moment van reflectie nemen. Het gaat niet alleen om het plaatsen van wegwijzers, maar ook om het zorgvuldig overwegen van de locaties en de informatie die ze verstrekken. Laten we ervoor zorgen dat deze wegwijzers recht doen aan de schoonheid en de rijke geschiedenis van Gorinchem, zodat elke bezoeker zich goed geleid voelt in onze prachtige vestingstad.