Gorinchem, een Autovrij Avontuur!

Gepubliceerd op 17 juni 2024 om 15:56

Een verrassing! Tijdens onze Sinterklaasintocht ontdekten we dat een autovrije binnenstad zowaar een hit was! De grote vraag, na de intocht, die ons nu beroert: Kan de de Mooiste Vestingstad misschien voor altijd autovrij kan worden? Is het een goed idee om auto's uit het centrum te bannen of is onze huidige situatie eigenlijk best oké?

Ook op de Sociale Media laaien de discussie op. Sommige zien de autoluwe toekomst als de belichaming van een betere sfeer en uitstraling voor onze stad. Ze zijn dolenthousiast over het vooruitzicht van een rustiger en gezelliger stadje zonder die vierwielige vrienden.

Anderen vinden het helemaal geen goed idee: Zij zien wolken aan de horizon. Ouderen en minder mobiele mensen vrezen de vermindering van toegang tot de winkels. De reacties gaan op en neer. "Laten we die parkeerproblemen niet vergeten!"", "Zijn er straks genoeg plekken aan de rand van de stad?, "Zullen we nog wel bij de drempel van ons eigen huis geraken?" en "Eerst goede plannen, dan praten we verder!"

Ook de ondernemers roeren zich. "Eerst goede plannen, dan praten we verder!" Zij hebben hun twijfels en zien het niet zitten. "Klanten weg? Dat willen we niet! Mensen komen niet naar Gorinchem om van het groen te genieten, toch? Het gaat om de winkels, de gezelligheid, het uitgaan!"

Helga Buitelaar en Johan van Drunen Met hun wekelijkse podcast aan de keukentafel "Gorinchem Verknipt" haalde het onderwerp ook aan. Ook zij zien een stad zonder auto's wel zitten. Zij opperden het idee om voldoende parkeerplaatsen langs de randen van de stad aan te leggen en pendelbusjes te laten rijden om de wandeling naar de stad te vermijden. 

Ja, om bij Rachel Rosier, verslaggever in het Sinterklaasjournaal steeds zei: "Ook dat is Gorinchem".