Regenboogbankje vernield

Gepubliceerd op 17 juni 2024 om 16:03

Gorinchem, een stad die zichzelf graag op de borst klopt als Regenboogstad, maar waar de intolerantie nog steeds zijn lelijke kop opsteekt. We worden nog steeds geconfronteerd met discriminatie, geweld en vooroordelen jegens LHBTI-personen. Het lijkt erop dat sommige inwoners van Gorinchem de essentie van tolerantie en acceptatie nog steeds niet begrepen hebben.

Leeftijd, religie en culturele achtergrond mogen nooit als excuus dienen voor intolerantie. En toch blijven deze factoren een rol spelen in de mate van acceptatie van LHBTI-personen. Het is beschamend dat in Gorinchem sommigen hun eigen onwetendheid en vooroordelen boven tolerantie stellen.

Verontrustender zijn de hatelijke uitspraken die op sociale media en in de krant verschijnen. Het is begrijpelijk dat mensen het recht hebben op hun eigen mening, maar moeten ze die mening verspreiden ten koste van anderen? Moeten ze zich verschuilen achter religieuze overtuigingen om haat en intolerantie te rechtvaardigen? Uitspraken als "Gorinchem wordt een Sodom en Gomorra" of het beschuldigen van het 'misbruiken' van het regenboogsymbool zijn niets minder dan schadelijk en kwetsend.

En dan hebben we het nog niet over de vernielingen. Het regenboogbankje, een symbool van diversiteit en inclusie, wordt keer op keer het doelwit van vernielzucht. Bespuugd, bekogeld met eieren, en recentelijk zelfs ernstig beschadigd en staat er nu als geblakerd bij. Is dit het soort tolerantie dat Gorinchem wil vertegenwoordigen? Is dit de boodschap die we willen sturen naar onze LHBTI-medeburgers?

We mogen hopen dat de  beveiligingscamera's Buiten de Waterpoort beelden gaan leveren, waar de politie iets mee kan.

Gorinchem mag dan een Regenboogstad zijn, maar laten we ervoor zorgen dat dit geen loze titel blijft en laten we bouwen aan een stad waar iedereen, ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit, zich veilig en geaccepteerd voelt.